Saúdové pošlou do Turecka generálního prokurátora. Ankara žádá o vydání podezřelých

Saúdská Arábie pošle do Turecka generálního prokurátora kvůli vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který má prý další informace k případu. Turecká agentura Anadolu napsala, že z budovy konzulátu v pátek odjela dodávka, do níž předtím pracovníci úřadu naložili z jiného vozu tři kufry a černý plastový pytel. Nastoupil do ní také muž, který měl v ruce stočený kabel. Turecká prokuratura také poslala do Saúdské Arábie žádost o vydání osmnácti podezřelých.

Erdogan v úterý podal zevrubný přehled událostí, které se vztahují k Chášakdžího vraždě. V  pátek prohlásil, že je třeba vyjasnit, kdo k ní dal příkaz, a že Saúdská Arábie musí prozradit místního spolupracovníka vrahů. Podle prezidenta by měl Rijád také vyjasnit, kde je tělo mrtvého.

„V neděli (Saúdové) pošlou svého generálního prokurátora do Turecka. Sejde se s naším generálním prokurátorem v Istanbulu,“ řekl Erdogan. Prohlásil současně, že Turecko má k případu další informace a důkazy, o něž je ochotné se podělit. 

Saúdská Arábie přiznala, že byl Chášakdží, který patřil ke kritikům Rijádu, zavražděn na konzulátu v Istanbulu. Její generální prokurátor ve čtvrtek řekl, že šlo o předem naplánovaný čin

Rusko věří královské rodině, Macron chce sankce

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko vítá ochotu Saúdské Arábie případ podrobně vyšetřit. Není podle něj důvod pochybovat o prohlášení Rijádu, podle nějž královská rodina do vraždy nebyla zapojena.

Představitelka OSN Agnès Callamardová vyzvala k zahájení mezinárodního vyšetřování případu, který označila za „mimosoudní popravu“. Podle stanice Al-Džazíra je generální tajemník OSN António Guterres ochoten nechat sestavit mezinárodní vyšetřovací skupinu pouze na žádost jedné ze tří institucí OSN – Rady bezpečnosti, Valného shromáždění nebo Komise pro lidská práva – nebo také na žádost některé ze zemí, jichž se případ týká. Kromě Turecka a Saúdské Arábie by to mohly být i USA, kde Chášakdží v posledním roce žil.

„Všichni desítky let vědí, jak ten režim funguje, a nikdy nikdo proti tomu pořádně nevystoupil,“ upozornil arabista a islamolog Petr Pelikán ve vysílání ČT24. Většina Saúdů podle něj panovnickou rodinu a režim ctí a souhlasí s ním, a to i díky tomu, že Saúdská Arábie je stabilní stát a obyvatelstvu se tam ekonomicky dobře daří, i když už ne tak dobře jako dříve.

Arabista Petr Pelikán: Většina Saúdů panovnickou rodinu a režim ctí (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová označila vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího za nestvůrnost a při návštěvě Prahy připomněla, že Německo do vyšetření celého případu zastavilo zbrojní exporty do Saúdské Arábie.

Chce jednat o společném postoji Evropské unie k záležitosti. „V Evropské unii budeme přirozeně mluvit o tom, jak si představujeme další společný postup,“ uvedla Merkelová. Očekává také, že Saúdská Arábie začne řešit humanitární katastrofu, kterou vyvolal konflikt v Jemenu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se zase v Bratislavě vyslovil pro rozsáhlé sankce EU vůči pachatelům vraždy. „Jakmile budeme znát skutkový stav, musí (sankce) nastat vůči konkrétním osobám, které mají podíl na vraždě. Musí být na úrovni celé Evropské unie,“ uvedl Macron. Dodal, že evropská odpověď na vraždu novináře by měla přijít až po odhalení viníků, kteří jsou za čin odpovědni.

Případné sankce by podle Macrona měly být širokospektrální a na úrovni celé EU. Za demagogickou označil možnost, že by evropský blok přistoupil například pouze k zastavení prodeje zbraní Saúdské Arábii. Řekl rovněž, že otázka prodeje zbraní nemá nic společného s vraždou reportéra. „To, co se stalo novináři Chášakdžímu, je velmi zneklidňující. Vždy jsme bránili svobodu tisku,“ uvedl francouzský prezident.

ČR vraždu odsoudila, chce společný postup Unie

České ministerstvo zahraničí vydalo odpoledne prohlášení, ve kterém označilo vraždu Chášakdžího za nepřijatelný zločin a s největším důrazem ji odsoudilo. Česká republika bude podle ministerstva podporovat diskusi o společném postupu EU vůči Saúdské Arábii.

„Součástí diskuse s partnery v EU by měla být celá škála opatření, včetně možného omezení vývozu smrtícího vojenského materiálu a materiálu, který by mohl být zneužit k mučení či jinému nelidskému zacházení, až do úplného vyšetření incidentu,“ uvedlo ministerstvo.

Už předtím ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že Česko bude na radě ministrů zahraničí prosazovat, aby se Evropská unie postavila k Rijádu ve věci vraždy novináře razantně a nevyloučil ani debatu o zákazu vývozu zbraní. Stejně jako předseda výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) má dosavadní postoj EU za nejednoznačný.

Mezi opatřeními vůči Saúdské Arábii Petříček jmenoval zákaz vstupu na území EU pro některé osoby nebo zmrazení jejich majetků. Už ve středu oznámil, že v reakci na vraždu stáhne Česko ze svého velvyslanectví v Rijádu jednoho diplomata.

Velvyslanectví Saúdské Arábie sdělilo, že doufá v to, že česká vláda a vlády ostatních přátelských zemí nepodniknou unáhlené kroky před koncem vyšetřování případu.