Izraelci poprvé zabojují o medaile v arabské zemi pod vlastní vlajkou

Horizont ČT24: Izraelci možná v arabské zemi uslyší svou hymnu (zdroj: ČT24)

Izraelští sportovci budou ve Spojených arabských emirátech jako vůbec první arabské zemi poprvé bojovat o medaile pod vlastní vlajkou a v případě vítězství uslyší svou hymnu. Jde o mimořádný průlom, až doteď to kvůli odporu pořadatelů, jejichž vlády neuznávají existenci židovského státu, nebylo možné. Několikaletý tlak sportovních federací, které hrozily přesunem mistrovství do jiných zemí, ale nakonec slaví úspěch.

Ve sportovním centru severně od Tel Avivu trénuje nejmladší generace izraelských judistů. Šestileté děti politiku neřeší, ale jen o pár let starší sportovci už ano. Například na loňském říjnovém šampionátu v Emirátech odmítla arabská sportovkyně podat ruku své izraelské soupeřce. Stejný případ se stal i v mužském judu.

Každý náš sportovec, když vyhraje, tak chce zahrát hymnu. Bez hymny a bez vlajky nemáte identitu, nemáte vlast.
Doron Katz
trenér juda

Izraelským vítězům místo jejich státní hymny hrála ta Mezinárodní judistické federace. „Hymna Mezinárodní judistické federace byla jen takový šum na pozadí. Potichu jsem si zpíval izraelskou hymnu, protože jsem hrdý na svoji zemi,“ říká izraelský judista Tal Flicker.

Trenér juda Doron Katz zná osobně mnoho členů izraelské reprezentace a vzpomíná, že loni dvě členky klubu byly v Abu Dabí. Jedna z nich, Gili Cohenová, vyhrála medaili a muselo se to obejít bez izraelské vlajky i dresu.

To se ale mění. Letos už Gili Cohenová do Emirátů odletěla s vlajkou i dresem. Mezinárodní svaz pohrozil pořadatelům sankcemi, pokud by se opakoval dosavadní přístup.

Sport na Blízkém východě je předmětem sporu

Sport se na Blízkém východě stal předmětem politického sporu. Ale zdaleka nejde jen o judo, například ve fotbale Palestinci chtějí, aby FIFA vyloučila z izraelské ligy ty kluby, které sídlí na Západním břehu Jordánu.

„Žádáme ukončit pořádání utkání v nezákonných osadách a přestěhování těchto hřišť do Izraele,“ prohlásila ředitelka Human Rights Watch Sari Bašíová.

„Dle dohod mezi Izraelem a Palestinskou autonomií jde o sporné, ne okupované území. Jeho osud bude určen jednáním mezi oběma stranami, ne jednáním s FIFOU,“ uvedl mluvčí Izraelské fotbalové asociace Šlomi Barcel.

Když měl letos hrát v Jeruzalémě přátelský zápas Izrael s Argentinou, muselo být utkání zrušeno kvůli palestinským výhrůžkám na adresu Lionela Messiho. „Messi je symbol, takže budeme mířit přímo na něj, vyzveme všechny, aby spálili jeho trička, fotografie a aby na něj zanevřeli,“ vyhrožoval šéf Palestinské fotbalové asociace Džibríl Radžúb.

Směšování politiky a sportu asi z regionu jen tak nezmizí, ale účast izraelských judistů v Emirátech je malý krok s velkou symbolikou.