Fraška, reaguje svět na setkání saúdského krále s rodinou Chášakdžího. Příbuzní nesmí ze země

USA odeberou víza Saúdům, které podezírají z podílu na vraždě Chášakdžího (zdroj: ČT24)

Příbuzní zavražděného opozičního novináře Džamála Chášakdžího mají nadále zakázáno vycestovat ze Saúdské Arábie. S odvoláním na disidenta a Chášakdžího přítele Jahjá Asírího to napsal server Middle East Eye. Pozůstalým přitom v úterý osobně kondolovali král Salmán i korunní princ Muhammad bin Salmán. Lidé na Twitteru mluví o frašce. Americký prezident mezitím poprvé připustil, že za operací mohl stát přímo saúdský princ.

Saúdský novinář zmizel 2. října na konzulátu v Istanbulu. Podle tureckého prezidenta byla vražda chladnokrevně plánována. Tělo se údajně našlo v zahradě rezidence saúdského velvyslance.

Asírí proto hodnotí přijetí u královského dvora jako „závažný útok na rodinu“ zavražděného. „Džamál mi řekl, že byl nucen se rozvést, protože jeho žena dostala na neurčito zákaz cestovat,“ řekl Asírí, který žije v Londýně.

Podle Asírího se zákaz vycestování týká celé rodiny a Chášakdží Asírímu řekl, že je to nátlak na něj, aby se vrátil do Saúdské Arábie. Minulý rok odešel dobrovolně do exilu a žil v USA.

Saúdské úřady opakují, že Chásakdžího zabití byla nehoda (zdroj: ČT24)

„Saúdští představitelé musejí přiznat odpovědnost za tento zločin a okamžitě rodině umožnit cestovat, pokud jsou skutečně rozhodnuti odhalit pravdu,“ řekl Asírí. Chášakdžího syn a bratr podle něj do paláce přišli na nátlak a byli využiti jako zástěrka zločinu.Asírí situaci přirovnal k případu libanonského premiéra Saada Harírího, který byl loni zadržen v Rijádu, odkud ohlásil svou rezignaci. Propuštěn byl až na základě intervence Francie.

Řada uživatelů Twitteru chování královské rodiny odsuzuje. „Podívejte se na jeho tvář. Chce se mi křičet a zvracet,“ napsal jeden z uživatelů k Saláhově výrazu při podání ruky korunnímu princi. „Saláh Chášakdží (který nesmí cestovat) si třese rukou s člověkem považovaným za vraha jeho otce. Kruté, kruté,“ napsal uživatel jménem Fádí.

Chris Doyle z rady arabsko-britského porozumění se domnívá, že setkání mělo pomoci napravit pověst královské rodiny, reakce na sociálních sítích ale svědčí o tom, že šlo o další komunikační selhání Rijádu v případu Chášakdžího vraždy. „Je tu fotografie, která vydá za tisíc slov. Bolest v Saláhově tváři při setkání s králem Salmánem a zejména s korunním princem,“ upozornil Doyle.

„Vrah si předvolal syna zavražděného. Představte si bolest a strach Chášakdžího syna, přinuceného zúčastnit se toho humbuku, který měl ochránit vraha jeho otce,“ stojí v tweetu podepsaném Trita Parsi.

Podle saúdské aktivistky Manal Šarífové, která žije v Austrálii, Chášakdží zaplatil za svou otevřenost. „Saúdská vláda tím nasadila novou laťku, lidé v království se tak hrozně bojí promluvit nahlas,“ řekla dánské televizi TV2. Chášakdží ji prý podporoval v kampani za prosazení práva Saúdských Arabek řídit auto.

Za vraždou mohl stát korunní princ, míní Trump

Šéf Bílého domu Donald Trump v rozhovoru pro list The Wall Street Journal připustil, že za vraždou mohl stát přímo korunní princ, protože jeho vliv v zemi roste. „Měli velmi špatný původní plán. Bylo to provedeno bídně a ta kamufláž byla jedna z nejhorších kamufláží v dějinách,“ myslí si prezident.

Spojené státy oznámily, že odeberou víza 21 představitelům země, kteří se měli na činu podílet. Stejný krok učiní Velká Británie. „Budu dnes mluvit s králem Salmánem. Mohu ubezpečit sněmovnu, že žádný ministr ani úředník se v současnosti neúčastní konferencí v Saúdské Arábii. Ministr vnitra už podniká kroky, aby všem podezřelým zabránil ve vstupu do země,“ sdělila premiérka Theresa Mayová.

Německá kancléřka Angela Merkelová v neděli ohlásila, že Berlín pozastavuje vývoz zbraní do Saúdské Arábie, dokud nebude případ vyjasněn.

Na vraždu novináře reaguje i Česko. Podle nového ministra zahraničí Tomáše Petříčka stáhne z ambasády v Rijádu diplomata.

Ankara mezitím požaduje po Rijádu vydání podezřelých, aby mohli být souzeni v Turecku. Turecká policie už dostala povolení k prohlídce studny na pozemku saúdského konzulátu v Istanbulu, uvedla místní televize NTV, podle které Saúdové vyšetřovatele původně do studny nechtěli pustit.

Stanice Sky News v úterý informovala, že části Chášakdžího těla kriminalisté našli na zahradě konzulovy rezidence. V jednom z diplomatických vozů pak údajně byly jeho osobní věci.

Saúdové připustili, že novinář zemřel na půdě konzulátu. Podle nich k tomu ale došlo po náhlé bitce s lidmi, se kterými se na úřadu sešel. To, že by vraždu objednal někdo z královské rodiny, Rijád odmítá. Turecké tajné služby přitom mají mít podle médií záznam o sedmi telefonátech jednoho z podezřelých do kanceláří saúdského korunního prince.