Nejhorší železniční nehodu na Tchaj-wanu za tři dekády zřejmě způsobila nedbalost

Strojvůdce vlaku, který v neděli vykolejil na Tchaj-wanu, byl obviněn z nedbalosti. Muž před soudem přiznal, že před nehodou vypnul systém kontroly rychlosti. V troskách zahynulo osmnáct lidí, dalších skoro dvě stě utrpělo zranění. Jde o nejhorší železniční neštěstí na Tchaj-wanu za posledních 27 let.

Podle úřadů vlak vykolejil ve chvíli, kdy se řítil rychlostí skoro 140 kilometrů za hodinu, což je dvojnásobek povolené rychlosti v tomto úseku plném zatáček. Vykolejilo všech osm vagonů, mezi mrtvými jsou i tři děti. 

Strojvůdce při neštěstí sám utrpěl zranění. Po výslechu před žalobci byl znovu převezen do nemocnice. Před soudem vypověděl, že vypnul systém kontroly rychlosti, protože měl závadu. „Měl systém znovu zapnout na další stanici. Je obviněn z nedbalosti,“ prohlásil mluvčí soudu.

Podle soudního výroku citovaného agenturou AFP strojvůdce věděl, že nemá k dispozici monitorovací systém rychlosti a brzdění. Měl tak reagovat s vědomím, že je před ním velká zatáčka, nikoli prudce zabrzdit u nástupiště, což vedlo k vykolejení vagonů.

Vysokorychlostní vlak mířil z Tchaj-peje na východ do Tchaj-tungu. Nehoda se stala asi sedmdesát kilometrů od hlavního města v okrese I-lan. Tchaj-wan má hustou železniční síť a každý den tam vlak použije přes půl milionu lidí.

Na Tchaj-wanu vykolejil vlak. Nejméně osmnáct lidí zemřelo (zdroj: APTN)