Co bude s Brity žijícími v zahraničí? Návrat důchodců by britský systém zruinoval, varuje známý spisovatel

Události: Dopady brexitu na Brity žijící v zahraničí (zdroj: ČT24)

Britský odchod z Evropské unie ovlivní nejen 66 milionů Britů žijících doma, ale i statisíce britských občanů v ostatních unijních zemích. Jen ve Francii žije sto padesát tisíc Britů, převážně důchodců. Nalákalo je příjemné podnebí, kvalitní kuchyně i nižší ceny. Nyní ale nemají jistotu, jak na ně dopadne brexit. A jeho stále pravděpodobnější tvrdá varianta.

Stephena Clarka proslavily humoristické romány o Francii, ve které žije už téměř 30 let. V názvech svých knih vždy používá jadrné francouzské zaklení „merde“, nyní ale spílá směrem ke své rodné zemi.

Brexit považuje Clarke za národní tragédii. Mnohem větší než je pro řadu Američanů prezident Donald Trump. „Američané si zvolili Trumpa, ale ten zůstane čtyři, možná osm let. My jsme ale hlasovali pro brexit. A to může být úplně navždy,“ obává se spisovatel.

Kniha Stephena Clarka
Zdroj: ČT24

Sám o brexitu hlasovat nemohl, protože ve Francii žije už příliš dlouho. Osobně ale nevěří tomu, že by ji teď musel opustit. Na návrat všech krajanů by podle něj doplatila i samotná Británie. „Představte si, že by se miliony britských důchodců, kteří žijí ve Španělsku a využívají tamní zdravotní systém, najednou vrátili. Británii by doslova potopili,“ tvrdí spisovatel.

Sám má spoustu přátel, kteří se snaží získat francouzské občanství. Podle francouzského ministerstva vnitra stoupl během dvou let počet britských žádostí osmkrát, jen loni ji podalo více než tři tisíce lidí.

Zpravodaj ČT Jan Šmíd se Stephenem Clarkem
Zdroj: ČT24

Je mezi nimi i čtyřicetiletá knihovnice Jacqui Brownová, které se nelíbí, že britské úřady nedokážou vysvětlit, co s nimi po brexitu bude. „Máme pocit, že si nás britská vláda nevšímá. Nerozumí tomu, v jaké jsme situaci. Že máme obavy a žádné odpovědi,“ říká Brownová.

Situace kolem budoucnosti Britů žijících ve Francii je zatím nejistá. Získat povolení k trvalému pobytu pro ně bude ale obtížnější než dosud bez ohledu na to, jak vyjednávání o odchodu Velké Británie z Evropské unie dopadnou. Podle francouzské vlády bude do určité míry záležet i na tom, jak se kvůli brexitu změní postavení Francouzů žijících ve Velké Británii.