Volby do polských zastupitelstev vyhráli podle odhadů vládní konzervativci. Účast je rekordní

Bez ohledu na spory s institucemi Evropské unie si v Polsku zřejmě dále upevňuje své postavení vládní konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Po nedělních místních a regionálních volbách vede podle aktualizovaných odhadů výsledků s 33 procenty hlasů. Liberální opozice má nakročeno k zisku 26,7 procenta hlasů a její kandidát Rafal Trzaskowski patrně již v prvním kole vítězí v souboji o post primátora Varšavy se ziskem 54,1 procenta. Údaje vyplývající z čísel získaných při odchodu voličů z volebních místností a zohledňující první neoficiální výsledky z některých vojvodství zveřejnila agentura Ipsos.

Poláci volili své radní, starosty a primátory v ovzduší napětí mezi vládnoucími konzervativci a centristickou opozicí. Eurokritickou formaci PiS, jejíž vláda je ve sporu s Evropskou komisí zejména kvůli reformě soudnictví, podle agentury Reuters zřejmě výsledky hlasování značně povzbudí. V minulých regionálních volbách dostala necelých 27 procent hlasů.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a premiér Mateusz Morawiecki zveřejněné odhady výsledků uvítali. Podle Kaczyńského jsou dobrým východiskem pro celostátní volby v příštím roce. „Vyhráli jsme a to je dobré znamení do budoucna, zvláště pro parlamentní volby,“ citovala Kaczyńského agentura Reuters.

Zřejmě nový primátor Varšavy Rafal Trzaskowski
Zdroj: Dawid Zuchowski/Reuters/AGENCJA GAZETA

Dosavadní odhady ale považuje za úspěch i opoziční Občanská platforma. „Dá se skutečně říct, že vyhrály oba tábory, ale zároveň vyhrály méně, než by chtěly,“ podotýká zpravodajka ČT v Polsku Dana Zlatohlávková.

Novinář Martin Ehl: Poláci si uvědomili, že je třeba jít volit (zdroj: ČT24)

Opozice ovládla velká města

V tvrdém souboji o Varšavu slaví triumf podle prvních odhadů opozice, která i dosud měla v metropoli navrch. Prosadil se tam kandidát Občanské platformy, která spolu s formací Moderní tvoří koalici středových opozičních stran, Rafal Trzaskowski. Se ziskem 54,1 procenta překvapivě už v prvním kole poráží svého rivala z PiS Patryka Jakiho.

„Pro vládní stranu je velmi nepříjemné, že se potvrdilo to, co se čekalo, tedy že opozice zvítězila ve velkých městech. Na druhou stranu to, že už to mnohde bylo v prvním kole, to není tak úplně očekávané, je to Lodž, Vratislav, Poznaň, zřejmě Katovice a hlavně Varšava, to je velký symbol. Tam se čekal vyrovnanější souboj,“ dodává Zlatohlávková. 

Podle komise přesáhla volební účast 53 procent, což je o téměř šest procentních bodů více než před čtyřmi lety. Tolik voličů podle polských médií k urnám při regionálních volbách, o které je obvykle výrazně nižší zájem než o parlamentní či prezidentské, od pádu komunismu v roce 1989 ještě nikdy nepřišlo.

PiS je populární navzdory obviněním z autoritářských tendencí

PiS se dostala k ústřední moci v roce 2015, od té doby vládne s pohodlnou většinou na celonárodní úrovni. Vynesly ji tam sliby sociálních reforem, sociálního konzervatismu, zvýšení přídavků pro rodiny s dětmi a posílení úlohy státu v ekonomice. PiS zůstává široce populární, navzdory domácím i zahraničním obviněním z posunu k autoritářské vládě.

Političtí komentátoři odhadují, že by PiS mohla po svém volebním posílení převzít vládu v dalších vojvodstvích a tím vybudovat svou lokální moc. Dosud měli vládní konzervativci absolutní většinu pouze v jediném ze 16 regionálních parlamentů. 

Podle polských komentátorů si PiS dělala zálusk na podobné ovládnutí dalších polských vojvodství, průběžné sčítání hlasů však napovídá, že ve většině bude muset vítěz vyjednávat o koalici. Podle Zlatohlávkové má opozice větší potenciál koalici poskládat.

PiS podle odhadů zvítězila v devíti vojvodstvích, zatímco před čtyřmi lety v šesti. Liberálové uspěli v sedmi krajích a mají o jedno vítězství méně než minule. V roce 2014 zbylá dvě vojvodství ovládli lidovci, kteří letos vyklidili pozice.

„Potvrdil se trend, že Polsko je rozdělené na opoziční západ a provládní konzervativní východ, na velká města pro opozici a vesnice a malá města pro vládní stranu, ale nutno říct, že v malých městech a na vesnicích žije drtivá většina Poláků. Také se potvrdil věkový rozdíl – starší generace je pro konzervativce, mladší pro opoziční síly,“ uzavřela zpravodajka ČT.

V místech, kde se nerozhodne o nových starostech a primátorech, čeká voliče druhé kolo hlasování 4. listopadu.