Maso z laboratoří může podle vědců v budoucnu uživit lidstvo

Maso z laboratoří může podle vědců v budoucnu uživit lidstvo (zdroj: ČT24)

Voní i chutná stejně, jen pochází z rostlin. Tak možná bude vypadat maso budoucnosti. V roce 2050 totiž mají na planetě přibýt tři miliardy lidí a vědci varují, že beze změn v zemědělství a potravinovém systému je země možná nezvládne uživit. Omezení masa v jídelníčku by také mělo pomoci vyhnout se klimatickým změnám. Dvě kalifornské společnosti se tyto výzvy snaží uvést do praxe.

Dvě kalifornské firmy neberou maso z jatek, ale vytváří ho v laboratořích. Důležité složky masa berou v přírodě. Chuť steaků napodobují pomocí rostlinných proteinů. 

„Právě ty v mase tvoří zázračnou přísadu. Díky tomu chutná jako nic jiného na světě. Je to i klíč k chuti našich hamburgerů,“ vysvětluje zakladatel společnosti Impossible Foods Patrick O'Reilly Brown.

„Chtít po lidech, aby se z masa přeladili na tofu, nebude mít úspěch. Když jim ale řeknete, aby přešli z hamburgeru na hamburger, ze steaku na steak – s tím, že jen zdroj je jiný, ale složení stejné – na to budou slyšet,“ říká zakladatel společnosti Beyond Meat Ethan Brown.

„K produkci masa nepotřebujete zvíře. Ten základní obsah – aminokyseliny, tuky, stopové prvky, voda – ty jsou hojně dostupné jinde,“ říká Ethan Brown. Obě firmy za inovace v oblasti životního prostředí v září dostaly cenu OSN.

K razantnímu omezení spotřeby masa vyzývá i v říjnu publikovaná studie odborníků z různých mezinárodních institucí. Podle ní by změna stravovacích návyků mohla způsobit pokles emisí skleníkového plynu až o polovinu.