Poláci vybírají složení zastupitelstev. Podle analytiků jde o test obliby konzervativní vlády

Poláci volí své radní, starosty a primátory v ovzduší napětí mezi vládnoucími konzervativci a centristickou opozicí okolo soudní reformy, která vyvolala i hlubokou roztržku s Evropskou unií. Příležitost hlasovat má téměř 30 milionů voličů. Volební místnosti se otevřely o sedmé ráno a až do jejich zavření, tedy přinejmenším do 21. hodiny, platí i „volební ticho“ v polských médiích pod hrozbou pokuty až milion zlotých (asi šest milionů korun).

„Je zcela zřejmé, že je to test hlavních stran, který se odehraje ve velkých městech a na úrovni regionálních parlamentů,“ řekl politolog Stanislaw Mocek z polské akademie věd.

Podle předsedy státní volební komise Wojciecha Hermelińského do poledne odhlasovalo skoro 4,7 milionu voličů (15,62 procenta), což je mírně více než před čtyřmi lety. Celostátní komise se dosud dopočítala asi čtyř stovek incidentů, vesměs ale nešlo o nic vážného. Tři lidé byli zatčeni kvůli nadávání, členka jedné volební komise omylem a z nervozity vhodila razítko do urny a podle televize TVN předsedkyně jedné komise k volbám dorazila s 1,5 promile alkoholu v krvi.

Ve Varšavě se stojí fronty

Ve Varšavě podle listu Gazeta Wyborcza stojí voliči v některých čtvrtích ve frontách, v metropoli do poledne odhlasovalo 17 procent voličů, což je z velkých měst nejvíce. „Nikdy jsem neviděla tolik lidí hlasovat, to je dobré. Otázkou ale je, zda to bude Občanské platformě stačit, aby se udržela na radnici,“ řekla agentuře AP Aneta Benedyková.

Výsledky podle agentury AP napoví, nakolik se většině Poláků zamlouvá vládnutí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) ve znamení razantního ovládnutí justice, velkorysých sociálních příspěvků a sporů s Evropskou unií. Hlasování také naznačí, jak velké podpoře se těší proevropská liberální opozice, která vládla Polsku po osm let před nástupem PiS k moci v roce 2015.

V místních volbách se PiS snaží zlepšit své pozice v regionálních a obecních zastupitelských orgánech. Podle průzkumů by mohla získat 33 až 37 procent hlasů, zatímco koalice středových opozičních stran, Občanské platformy a Moderní, okolo čtvrtiny.

Povolební koalice pak rozhodnou, kolik z šestnácti regionálních parlamentů PiS ovládne. V současnosti má převahu pouze v jediném. Tvrdá bitva čeká PiS ve Varšavě, kterou agentura Bloomberg označila za baštu odporu proti silám, které Polsko proměnily z příkladu úspěšné ekonomické transformace na laboratoř populistické politiky. 

Nedělní volby budou pro Právo a spravedlnost prvním celostátním testem obliby po téměř třech letech u moci. Pokud budou volební výsledky pro PiS dobré, půjde do nadcházející série volebních klání povzbuzena. Zemi totiž na jaře příštího roku čekají volby do Evropského parlamentu, pak do poslanecké sněmovny a následně i volba nové hlavy státu.

Zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková: PiS do kampaně zapojila téma migrace (zdroj: ČT24)

Voliče nezajímá bitva s Bruselem, vítají štědrou sociální politiku

PiS v uplynulých letech obsadila svými lidmi veřejnoprávní média a ovládla soudnictví. Polsko se tak dostalo do sporu s Evropskou komisí ohledně dodržování principů právního státu.

Nicméně jak poukazují The Financial Times, mnoho voličů spíše než bitva s Bruselem zajímá, jak sociální politiku vlády PiS pocítili ve vlastní kapse. „Pro mě je velmi důležité, že děti dostávají podporu, že byl snížen věk odchodu do důchodu,“ cituje Financial Times krakovskou důchodkyni jménem Anna.

„V otázkách, které voliče nejvíce zajímají, většina souhlasí s PiS,“ řekl FT Aleks Szczerbiak z univerzity v britském Sussexu. Ekonomové sice vyjadřují obavy nad dopady sociální politiky PiS na polské veřejné finance, Varšava si ale na druhou stranu vysloužila první místo v posledním indexu společnosti Oxfam, který se týkal sociálních výdajů na snižování nerovnosti.

Uškodí Morawieckému kompromitující nahrávky?

Ranou pro pověst Morawieckého se v posledních dnech stalo zveřejnění nahrávek pořízených před pěti lety v luxusní varšavské restauraci. V té době byl šéfem jedné z největších bank působících v Polsku.

Na nahrávce říká, že situace, kdy „lidi makají za misku rýže“, je skvělá na obnovu hospodářství. Dělá si také legraci ze zranění, která utrpěl pilot formule 1 Robert Kubica, jehož sponzorem byla banka vedená Morawieckým.

Premiér se za některé své výroky omluvil, tvrdí ale, že byly zveřejněny s cílem ho poškodit. Nahrávky ze stejné restaurace stály před pár lety za pádem několika politiků tehdy vládnoucí Občanské platformy. „Toto nejsou pouhé skvrny na premiérově image, podkopávají jeho věrohodnost,“ míní politoložka Anna Materská-Sosnowská z Varšavské univerzity.

Vydáno pod