V USA obvinili Rusku z účasti na vměšování do voleb

Americké úřady obvinily Rusku žijící v Petrohradu ze spiknutí s cílem vměšovat se do politického systému USA a ovlivnit blížící se kongresové volby. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo spravedlnosti. Jde o první kauzu spojenou s ovlivňováním parlamentních voleb, v nichž budou 6. listopadu Američané rozhodovat o obsazení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Obviněnou je čtyřiačtyřicetiletá Jelena Chusjajnovová, která se podle obvinění podílela na pokusech „vnést rozepře a spory do amerického politického systému“ prostřednictvím cílené reklamy na sociálních sítích a webových stránkách.

K tomuto účelu mělo být vynaloženo víc než deset milionů dolarů (225 milionů korun) od počátku letošního roku, píše se v obvinění. Operace měla krycí název Projekt Lachta.

Celý plán podle amerických úřadů financoval ruský oligarcha Jevgenij Prigožin přes dvě firmy, které vlastní. Prigožin a jeho společnosti Concord Management and Consulting LLC a Concord Catering jsou v médích spojovány s takzvanou Agenturou pro výzkum internetu (AII) a Federální zpravodajskou agenturou (FAN), které jsou údajně hlavním zdrojem demagogické propagandy a falešných zpráv šířených z Ruska.

Prigožin je známý financováním soukromé Wagnerovy armády

Prigožin je podle ruských médií osobou blízkou Kremlu, podílí se mimo jiné i na financování takzvané Wagnerovy soukromé armády, která vysílá žoldnéře na bojiště v Sýrii a Iráku. Agentury AII i FAN stejně jako Prigožina letos z vměšování do prezidentských voleb v roce 2016 obvinil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller.

Chusjajnovová v Prigožinových agenturách působí jako hlavní účetní, uvádí se ve zprávě ministerstva spravedlnosti USA.