Facebook má Válečný kabinet. Velí mu experti na kyberbezpečnost

Horizont ČT24: Facebook má svůj válečný kabinet (zdroj: ČT24)

Válečný kabinet neboli War Room je jedním z dalších kroků Facebooku v boji proti dezinformacím a také ve snaze napravit svou pošramocenou pověst. V kalifornském Silicon Valley, kde internetový gigant sídlí, tak vzniklo nové oddělení. Tým expertů by měl zabránit pokusům o ovlivňování jak listopadových voleb do amerického Kongresu, tak i při rozhodování o příštím prezidentovi Brazílie koncem října.

Tváří v tvář nebezpečí falešných zpráv, ovlivňování voleb ze zahraničí a nenávistných komentářů na sociálních sítích Facebook spustil novou strategii a založil takzvaný Válečný kabinet. Ten tvoří okolo dvaceti lidí, kteří jsou experty v oblasti kybernetických hrozeb, analýzy dat a výzkumu.

„Skutečně se jedná o završení dvou let tvrdé práce, na které se podílela celá společnost. Značně jsme investovali do lidí a technologií, abychom se ujistili, že naše platformy jsou bezpečné pro volby,“ uvedl ředitel produktového managementu Facebooku Samidh Chakrabarti.

Právě před dvěma lety se konalo volební klání o post šéfa Bílého domu. V kauze jeho údajného ovlivňování ze strany Ruska vypovídal šéf Facebooku Mark Zuckerberg před americkým Kongresem letos v dubnu. Společnost zároveň čelila obvinění ze zneužití údajů dat desítek milionů svých uživatelů analytickými firmami a právě nový Válečný kabinet by měl těmto skandálům teď zamezit.

Udělali jsme velké pokroky v oblasti umělé inteligence a výzkumu a v posledních šesti měsících jsme byli schopni zablokovat 1,3 miliardy falešných účtů.
Samidh Chakrabarti
ředitel produktového managementu Facebooku

Velkou zkouškou budou pro nový expertní tým říjnové prezidentské volby v Brazílii a hlasování do amerického Kongresu o měsíc později. V boji proti jejich ovlivňování přes sociální sítě mu pomáhá dalších 20 tisíc lidí, kteří mají ve společnosti na starosti bezpečnost. Mají například zamezit šíření příspěvků, které obsahují falešné zprávy nebo nenávistný obsah.

„Monitorujeme záležitosti, jako jsou hlášení od uživatelů obsahově související s volbami, které porušují naše pravidla. Týká se to nenávistných projevů nebo nátlaku na voliče,“ vysvětlila šéfka Válečného kabinetu Lexi Sturdy.

Trollové mají stále lepší triky

Aktivity trollů na sociálních médiích se ale za poslední roky změnily a jsou čím dál hůř rozpoznatelné. „Rozvíjejí svou taktiku. Neopakují stále stejné věci. Takže část toho, co jsme s blížícími se volbami udělali, je, že přemýšlíme o možných hrozbách,“ doplnil ředitel strategie kyberbezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher.

V době, kdy se Facebook snaží čelit novým bezpečnostním výzvám, několik významných veřejných investorů podle deníku Independent volá po sesazení šéfa společnosti Marka Zuckerberga. List Financial Times zároveň uvedl, že novým ředitelem Facebooku přes globální záležitosti a komunikaci by se měl stát bývalý britský vicepremiér Nick Clegg.