Kerč se rozloučila s prvními oběťmi střelby v učilišti. Proč k masakru došlo, stále nikdo neví

Vyšetřování útoku studenta technického učiliště v Kerči pokračuje, motivy 18letého Vladislava Rosljakova ale zůstávají neznámé. Policie nevyloučila, že mu při činu, během kterého zabil dvacet lidí, někdo pomáhal. V Kerči v pátek proběhly první pohřby obětí. Samotný útočník zřejmě skončí v části hřbitova určené pro bezejmenné.

„V počítači střelce vyšetřovatelé zjistili, že se těsně před masakrem zajímal o návod k výrobě nálože. Údajně se už dříve snažil získat zbraně v Čečensku nebo Donbasu,“ vyjmenoval zjištění vyšetřovatelů zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Šéf vyšetřovacího týmu Alexandr Bastrykin nařídil důkladné prozkoumání rodinných poměrů Vladislava Rosjakova. „Je nezbytné zjistit, zda se mladík dříve projevoval agresivně či jinak neadekvátně, zda existovaly nějaké varovné signály a zda se podnikaly nezbytné kroky. Musíme objasnit příčiny agrese útočníka,“ prohlásil. Vyšetřovatelé také zkoumají poměry ve škole.

Vladislav Rosljakov na záběrech bezpečnostní kamery
Zdroj: ČT24

Bez kamarádů a se zálibou ve zbraních

Rosljakov se podle ruského listu Argumenty i fakty narodil v roce 2000. Jeho rodiče se dávno rozvedli, vychovávala jej matka, pracující v Kerči v léčebně pro onkologické pacienty. Žili spolu v pronajatém bytu.

Matku podle informací ze sociálních sítí odvedli vyšetřovatelé přímo z práce v nemocnici, kde zrovna pomáhala zraněným ze školy. Podle médií čelila žena výhrůžkám a nyní je na jednotce intenzivní péče.

Rosljakov nastoupil na učiliště v roce 2014, učil se zde odbornosti zvané „montáž, seřizování a využívání elektrických zařízení v průmyslových a veřejných budovách“. „Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí,“ řekl již ve středu listu RBK nejmenovaný studentův známý. Jiní známí tvrdili, že Rosljakov se skoro s nikým nebavil, vymazal si účty na sociálních sítích a zajímal se o maniaky.

V nemocnicích zůstává podle úřadů ještě 43 zraněných. Stav tří zraněných dívek je nadále označován za velmi vážný.

Pohřeb obětí střelby v Kerči
Zdroj: Reuters/Pavel Rebrov

V Kerči platí podle médií zpřísněná bezpečnostní opatření, v pátek bylo kvůli pohřbům centrum města uzavřeno pro dopravu.

Pohřeb obětí střelby v Kerči
Zdroj: Reuters/Pavel Rebrov

„Moderní dějiny Krymu se dělí vedví: před tragédií a po 17. říjnu 2018,“ prohlásil šéf správy anektovaného Krymu Sergej Aksjonov, který položil rudé růže před každou rakev.

Smuteční obřad se konal na kerčském hlavním náměstí, kam 17 rakví přinesli záchranáři za doprovodu pozůstalých. Obřad vedli muslimský a pravoslavný duchovní. Na rozloučení přišlo podle úřadů na 20 tisíc lidí, dvakrát více, než se čekalo.

Další pohřby se uskuteční v sobotu v Krasnodarském kraji na jihu Ruska, odkud část obětí pocházela, jeden student má být pochován v Čeljabinsku na Urale.