S Vondráčkem chci mluvit o jeho cestě do Ruska, uvedl Petříček. Sejdou se příští týden

Události, komentáře s novým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pořadu Události, komentáře uvedl, že požádal předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o schůzku kvůli jeho cestě do Ruska. Nový šéf české diplomacie chce znát detaily jednání i otázky, které předseda sněmovny se svými protějšky otevíral.

Server Seznam Zprávy ve středu informoval, že ministerstvo zahraničí připravilo kritické prohlášení k Vondráčkově cestě do Ruska, ale že nový ministr zahraničí zveřejnění po konzultaci s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem zastavil.

„Já jsem o přípravu tohoto stanoviska sám požádal, nicméně to bylo moje pracovní stanovisko, které jsem chtěl zveřejnit až poté, co se s panem předsedou Vondráčkem setkám,“ reagoval Petříček v pořadu Události, komentáře. Schůzku plánuje na příští týden.

Petříček však zároveň zdůraznil, že Vondráčkova cesta byla schválená Organizačním výborem Poslanecké sněmovny. „Jedná se o aktivity v rámci parlamentní diplomacie, do kterých ministerstvo zahraničních věcí nezasahuje,“ uvedl.

  • Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se tento týden sešel v Rusku se šéfem ruské Státní dumy Vjačeslavem Volodinem a předsedkyní horní komory ruského parlamentu Valentinou Matvijenkovou. Oba jsou po anexi ukrajinského Krymu ruskými vojsky na sankčním seznamu Evropské unie a NATO.

S Ruskem chci věcné vztahy, říká nový ministr zahraničí

„Vztahy s Ruskem by byly lepší, kdyby se postavilo čelem k okupaci Československa v roce 1968 a otevřelo například své archivy a nepokračovalo v aktivitách, které směřují k tomu, že zpochybňují českou zahraniční politiku. A tomu odpovídá i případ novičok,“ uvedl Petříček na dotaz, jak chce vyjednávat s Ruskem, které spojilo Česko například s výrobou nervově paralytické látky použité k otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury.

Omluvu ze strany Ruska by v tomto směru uvítal. „Chtěl bych, aby se naše vztahy vedly věcně, aby dialog probíhal v těch oblastech, kde sdílíme zájmy, stejně jako je naše jednotná pozice v EU,“ uvedl. Co se týká protiruských sankcí v souvislosti s děním na Ukrajině, zatím podle Petříčka nejsou splněny podmínky, aby mohly být zrušeny.

Petříček se vyjádřil také k útoku na české vojáky v Afghánistánu. Podle něj by se měli hledat viníci atentátu i proto, aby podobné útoky nepokračovaly. Ocenil zároveň práci vojáků na zahraničních misích, které by podle něj měly pokračovat. Působení českých vojáků v zahraničí je podle něj součástí spojeneckých závazků a pomáhá mimo jiné bránit případným dalším migračním vlnám.

Celý pořad, ve kterém nový ministr zahraničních věcí hovořil i o kyberbezpečnosti, přijetí dětských sirotků či ochraně lidských práv, kterou si vytyčil jako jednu z priorit, si můžete pustit ve videu.