Gangy New Yorku měly o víkendu volno. Policie neregistrovala jedinou střelbu

Horizont ČT24: New York zažil rekordně bezpečný víkend (zdroj: ČT24)

Americký New York má za sebou mimořádný víkend; místní policie zde od pátku do neděle neřešila ani jeden případ násilné střelby. Něco podobného město nezažilo pětadvacet let. Podle úřadů nejde jen o raritu, ale doklad toho, že v New Yorku začíná být bezpečněji.

„V pátek, v sobotu a v neděli nebyl v celém New Yorku hlášen jediný případ střelby. Není to skvělé?“ ptal se newyorský starosta Bill de Blasio. Město podobně klidný konec týdne nepamatuje minimálně čtvrtstoletí. Ve skutečnosti ale možná i o něco déle, protože dostupné údaje sahají pouze do roku 1993.

„Víte, když berete v potaz historii, kterou jsme si prošli, i výzvy, jakým musí oddělení čelit, je to naprosto mimořádné. Chci to znovu zdůraznit. Město s 8,6 milionu lidí a žádný případ střelby během tří dnů,“ pochvaloval si de Blasio. Šňůru ovšem hned v pondělí přerušil incident v Bronxu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tvrdá ruka se v New Yorku vyplácí

Přesto v jednom z center Spojených států i americké kriminality zločinů stále ubývá. Podle úřadů směřuje New York s méně než 97 tisíci trestnými činy k dalšímu rekordně bezpečnému roku. „Město zaznamenalo pokles případů v osmi po sobě následujících kvartálech. V září šlo skutečně o historicky nízké počty střelby,“ ujistila Lori Pollocková z newyorské policie.

Podle úřadů je za tím zejména lepší spolupráce složek a také stále přísnější pravidla. Newyorčané odsouzení za domácí násilí musí od dubna odevzdat všechny střelné zbraně. Osoby, na které je vydán zatykač pro určité činy, nedostanou ani zbrojní licenci.

Tvrdá ruka zákona se podle vedení města vyplácí. „Funguje to, protože newyorská policie má nejlepší strategii a nejlepší výcvik. A protože toto oddělení nikdy neusíná na vavřínech,“ hlásí spokojeně starosta de Blasio.

Ne vše se ale v New Yorku obrací k lepšímu. Například vražd ve městě od začátku roku přibylo, ovšem v porovnání s rekordně nízkými loňskými čísly. V roce 2017 došlo ve městě za stejnou dobu k 290 vraždám, což bylo vůbec nejméně od padesátých let.