Palivo ze srážky lodí u Korsiky se dostalo na Azurové pobřeží. Úřady vyhlásily stav nouze

Deset dní po srážce kyperské kontejnerové lodi a tuniského trajektu ve Středozemním moři nedaleko Korsiky uniklé palivo znečistilo jihofrancouzské pobřeží. Olejovitou látku moře vyplavilo na pláže u turistických letovisek Saint-Tropez, Sainte-Maxime a Ramatuelle. Úřady postiženého departementu Var vyhlásily stav ekologické nouze.

Prefektura departementu vyzvala obyvatele, aby se paliva smíchaného s mořskými rostlinami nedotýkali a nepokoušeli se mazlavou hmotu sami odstranit. O jejím výskytu mají jen informovat úřady.

Znečištěná je také známá písečná pláž Pampelonne, kterou v 50. letech proslavil snímek Rogera Vadima A bůh stvořil ženu s Brigitte Bardotovou. Celkem je postiženo šestnáct kilometrů Azurového pobřeží.

Palivové skvrny na pláži Pampelonne
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Do moře unikly statisíce litrů paliva

Kyperská kontejnerová loď a tuniský trajekt se srazily mezi italským přístavem Janov a francouzským ostrovem Korsika v neděli 7. října. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, do moře ale uniklo podle odhadu až 600 tun paliva.

Italské a francouzské námořnictvo se snažilo pomocí plovoucích zábran šíření skvrny zabránit. Většinu paliva se jim údajně podařilo odčerpat.

Zatím není jasné, proč se na relativně klidném moři a za dobré viditelnosti nehoda stala. Spekuluje se ale o chybě tuniské posádky. Ta měla plout příliš rychle a nestačila změnit kurz. Lídr politické koalice Pe a Corsica (Pro Korsiku) Gilles Simeoni nicméně slíbil, že incident bude řádně prošetřen.