Jako mít na hrudi kus betonu, popisují kosmonauti nouzové přistání Sojuzu. Na paniku nebyl čas

Panika nenastala, v kritických chvílích nastoupila chladnokrevnost. Tak popisují krušné chvíle v Sojuzu astronauti Nick Hague a Alexej Ovčinin, kteří minulý týden přežili havárii rakety. „Představte si, že vám na hrudi leží kus betonu sedmkrát těžší, než je vaše vlastní váha,“ popsal silné přetížení při rychlém sestupu ruský kosmonaut, který ale připomněl, že při výcviku absolvují všichni zátěž ještě vyšší.

Při startu Sojuzu MS-10 selhala nosná raketa a návratový modul s Haguem a Ovčininem po balistickém letu po půl hodině přistál v Kazachstánu. Nikdo z nich nebyl zraněn. Za nehodu může podle předběžného šetření zřejmě nedostatečná předletová kontrola, vyloučena ale podle ruských vyšetřovatelů není ani sabotáž.

Komunikace se během dramatického návratu odbývala v ruštině, uvedl v americkém kosmickém středisku Cape Canaveral plukovník Hague. Po přistání se prý oba členové posádky na sebe „zašklebili“, potřásli si rukou a zažertovali o svém krátkém letu. „Radši bych byl na oběžné dráze a připravoval se na práci v otevřeném kosmu. Jsem ale vděčný, že jsem přežil,“ prohlásil americký astronaut.

Podle Ovčinina posádka zaznamenala havarijní stav rakety díky palubní nouzové signalizaci. „Pracovali jsme podle stanovených regulí, většinu obstaraly automaty, my jsme je kontrolovali,“ řekl ruský kosmonaut v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 24. Během přistání prý nepanikařili, protože na to nebyl čas.

Ovčinin ocenil ruskou práci

Navzdory nebezpečné havárii ruský kosmonaut neopomněl pochválit kvality ruských raket. „Znovu jsme se přesvědčili o spolehlivosti naší kosmické techniky. Když je zapotřebí, zafunguje,“ shrnul Ovčinin dramatické zážitky.