McDonalds v Kolíně nad Rýnem podpálil uprchlík. Doma měl zásoby benzinu a náboženské nápisy

Německá policie potvrdila, že za pondělním incidentem na nádraží v Kolíně nad Rýnem stojí pětapadesátiletý Syřan, který zůstává v kómatu. Mladá dívka, která utrpěla popáleniny, bude muset na operaci. Případ převezme nejvyšší státní zastupitelství, jež má na starosti terorismus, zatím ale není jasné, zda o terorismus šlo. Vyšetřovatelé dosud nenašli důkazy, že by muž měl kontakty na Islámský stát (IS).

Pachatel v pondělí po poledni v restauraci McDonalds na kolínském nádraží začal rozlévat benzin, který následně zapálil. V restauraci se ale spustil protipožární systém, jenž začal místo kropit. Policie se domnívá, že muž chtěl ohněm odpálit malé plynové nádoby, a když se to nepodařilo, zamířil do nedaleké lékárny.

Tam si vzal jednu ženu jako rukojmí a několik hodin ji zadržoval i s pomocí airsoftové zbraně, která byla k nerozeznání od zbraně střelné. Speciální jednotky nakonec ženu osvobodily. Útočníka při akci několikrát zasáhly. Muž zůstává v kómatu, ale je mimo ohrožení života.

Muž trpěl psychickými problémy, v Německu ho znali kvůli drogovým deliktům

Na vyšetřování se podílí přes sto policistů. Ti už zjistili, že Syřan se statusem uprchlíka kvůli psychickým problémům nebyl schopen pracovat. Ve spolkové republice má bratra a syna. Jeho žena nejméně dvakrát neúspěšně žádala, aby za svým mužem mohla do Německa přijít. 

Při prohledání Syřanova bytu v Kolíně policie našla další zásoby benzinu a dva mobilní telefony, které nyní vyhodnocuje. Objevila také islámské nápisy na stěnách, které se ale podle ní týkají náboženství, nikoliv terorismu nebo IS.

Pětapadesátiletý Syřan je v Německu od března 2015 a legálně zde může pobývat nejméně do června 2021. Policie s ním přišla do kontaktu kvůli krádežím nebo drogovým deliktům už třináctkrát.