Odchod Britů bez dohody je zřejmě nevyhnutelný, míní severoirští unionisté

Události: Odchod Britů bez dohody je zřejmě nevyhnutelný (zdroj: ČT24)

Ve Spojeném království i v Bruselu roste před klíčovým středečním summitem napětí. Podle mluvčího vládních severoirských unionistů (DUP) je odchod Velké Británie z EU bez dohody pravděpodobně nevyhnutelný. Toryovský šéf diplomacie Jeremy Hunt naopak věří, že dohoda s Bruselem je stále možná. Ministr ale připustil, že některé otázky zůstávají nedořešené. V uzavření dohody stále doufá i premiérka Theresa Mayová. Podle ní se v jednáních podařilo dosáhnout skutečného pokroku.

„Vzhledem ke způsobu, jímž se EU chová, a k tomu, jak zahnali Theresu Mayovou do kouta, nevidím v současnosti na obzoru dohodu, která by získala většinovou podporu v Dolní sněmovně. Takže je pravděpodobně nevyhnutelné, že dospějeme ke scénáři bez dohody,“ prohlásil mluvčí DUP Sammy Wilson v rozhovoru s The News Letter.

Místopředseda strany Nigel Dodds rozhlasové stanici BBC Radio Ulster řekl, že si nepřeje brexit bez dohody a chce „citlivý“ odchod. Arogance evropského spolku však podle něj vylučuje plán britského kabinetu.

Hunt: Věříme v dohodu přijatelnou pro všechny

Šéf britské diplomacie si naopak myslí, že dohoda je při troše dobré vůle možná. „Myslím, že každý by měl v Británii důvěřovat, že tato premiérka, Theresa Mayová, nikdy nepodepíše dohodu, která není slučitelná s literou a duchem výsledku referenda,“ řekl Hunt. „Ale také pevně věříme, že na tomto základě můžeme nalézt dohodu, která bude přijatelná pro Evropskou unii a naše partnery a přátele v Evropě,“ dodal ministr.

Vyjednavači odjeli z nedělní schůzky s nepořízenou. „Setkali jsme se dnes s Dominicem Raabem a britským vyjednávacím týmem. Navzdory intenzivnímu úsilí zbývá dořešit některá klíčová témata – včetně otázky okolo režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a zabránění tvrdé hranice,“ uvedl unijní vyjednavač Michel Barnier.

Na nižší vyjednávací, řekněme expertní, úrovni té shody bylo více méně dosaženo. Tato dohoda zřejmě překračovala určité červené linie, a to hlavně na straně Velké Británie, takže (britský ministr pro brexit) Dominic Raab ji nebyl schopen přijmout.
Jan Kovář
výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů

Podle informací BBC chce Brusel větší záruky, že nedojde k vytvoření pevné hranice. Většina lidí na severu hlasovala proti brexitu a jednotný trh chce zachovat. Pevná hranice by znamenala problémy pro obchodování.

Premiérka Mayová poslancům v britském parlamentu řekla, že se v posldních týdnech podařilo dosáhnout v jednání velkého pokroku. Snaha o nalezení řešení budoucí podoby hranice mezi Severním Irskem je podle ní na dobré cestě.

Na summitu se situace vyjasní, věří Babiš

O brexitu se bude jednat ve středu na unijním summitu. Počítá se s pracovní večeří premiérů a prezidentů sedmadvacítky, pravděpodobně ale bude krátká a formální. Místo souhlasu s podobou rozvodu by mohla přinést spíš jen podporu dalších jednání. Na summitu se přitom mělo jednat o politické deklaraci budoucích vztahů a schvalování odchodové dohody, uvedl výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Kovář.

Český premiér Andrej Babiš ale zůstává optimistou. „Včera (v neděli) údajně na úrovni expertů došlo k dohodě, potom na úrovni šéfů ta dohoda nebyla potvrzena. Předpokládám, že ve středu večer na Evropské radě se ta situace vyjasní. Ale já jsem optimista a nakonec si myslím, že to dopadne dobře a k nějaké dohodě dojde,“ řekl Babiš.

Naději vidí i šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák, který poznamenal, že ačkoli obě strany začíná skutečně tlačit čas, mohly by se blíže k dohodě dostat do konce tohoto týdne. Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová připomněla, že domluveno je mezi 80 a 90 procenty smlouvy o britském vystoupení z EU. Optimistou zůstává také španělský ministr Josep Borell.

Nervozita stoupá také přímo v Downing Street. Nedůvěra v premiérku Theresu Mayovou totiž sílí, stejně jako odpor uvnitř její vlastní strany. Přežití její menšinové vlády přitom závisí i na tom, jestli dokáže sehnat podporu pro případnou dohodu s Bruselem – a i ta může tvrdě dopadnout na britské hospodářství.