Z řeky Jordán je jen potok, Izraelci musejí šetřit vodou mnohem víc než dosud

Události: Izrael zase šetří vodou (zdroj: ČT24)

Nedostatek pitné vody v Izraeli jen dokládá rychlost klimatických změn. Když před pěti lety začala země s odsolováním mořské vody, zdálo se, že problém se suchem vyřešila. Avšak další suché léto ukázalo, že se experti mýlili.

Izrael prožívá pátý rok podprůměrných dešťových srážek. Nejsilněji se to projevuje na severu země, kde bylo vody vždy relativně nejvíc. A tak je největší sladkovodní zdroj v Izraeli, Galilejské jezero, na historických minimech. V normálních časech by měla být vodní hladina o dva až tři metry výš.

Správce přístaviště Galilejského jezera Rami Mizrachi sleduje, jak mu voda mizí před očima. Ta dříve sahala až k tamní restauraci, od které se teď musí k jezeru 200 metrů pěšky. „Bolí to u srdce. Jsem tu každý den. Jsem spjatý s tímto jezerem,“ říká správce Mizrachi. Jen odpařováním klesne jezero o centimetr každý den.

Slanou vodu ženou přes speciální membrány

Podobně je na tom i řeka Jordán, která v tuto chvíli vypadá spíše jako potok. Dlouhou dobu přitom platilo, že to byl jediný vodní tok v Izraeli s celoročním stavem vody.

Zatímco Jordán skoro vyschnul, proud v umělé řece u světově největšího zařízení na odsolování mořské vody je silný dost. Proces odsolování vypadá tak, že se slaná voda tlačí přes mikroskopické membrány, výsledkem je pitná voda.

„Když přijdu z práce, tak cítím hrdost, že zhruba půldruhého milionu lidí pije vodu od nás,“ říká ředitel odsolovacího zařízení Hadera David Muhlgay.

Odsolování má i svou daň. Zařízení spotřebuje stejně elektřiny jako velké město a pitné vody pořád není dost. Po letech se tak vrací masivní osvětová kampaň, která vyzývá k šetření s vodou. Izraelská herečka Rnana Raz v novém videu varuje: „Izrael vysychá. Už zase.“

„Musíme šetřit s vodou, vyhnout se plýtvání, omezit úniky z potrubí, podporovat osvětu a znalosti lidí o hospodaření s vodou,“ vysvětluje mluvčí Izraelského úřadu pro vodu Uri Schor.

Nižší kvóty pro farmáře nebo zdražování. I to už Izrael zažil. Kvůli úsporám vody je tu i tento bizarní trend: umělé trávníky, ne jako drobná dekorace, ale coby velkoplošná náhražka veřejné zeleně.