Ozbrojenci z Islámského státu unesli na východě Sýrie desítky rodin, říkají opoziční bojovníci

Ozbrojenci z Islámského státu (IS) zaútočili na provizorní tábor na východě Sýrie, ve kterém žili lidé bez přístřeší, a unesli velké množství civilistů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zástupce arabsko-kurdské koalice známé jako Syrské demokratické síly (SDF) a exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Koalice SDF ve svém prohlášení uvedla, že při bojích v táboře Hadžín v noci z pátku na sobotu přišlo o život 20 ozbrojenců z Islámského státu. Zahynulo rovněž několik bojovníků SDF. Radikálové při boji unesli desítky lidí a odvezli je do míst v poušti u hranic s Irákem, která jsou stále pod jejich kontrolou. Podle SOHR ozbrojenci unesli až 130 rodin.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Koalice SDF, kterou podporují Spojené státy, vede ve městě Hadžín v provincii Dajr az-Zaur na východě Sýrie ofenzivu proti poslední baště IS v oblasti. Podle SDF je v enklávě IS asi tři tisíce bojovníků včetně mnoha cizinců.

V roce 2014 se bojovníkům IS podařilo získat kontrolu nad skoro polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku, loni ale přišli téměř o veškeré území, včetně hlavních bašt – iráckého Mosulu a syrské Rakky. Přesto teroristická organizace nadále páchá krvavé útoky.

Unikátní dokument: Vzestup a pád Islámského státu (zdroj: ČT24)