Německo vydá do vlasti Bulhara podezřelého z vraždy novinářky. Tvrdí, že ji pouze uhodil

Německé úřady vydají do Bulharska muže obviněného z vraždy novinářky Viktorie Marinovové. Zadržený Severin Krasimirov odmítá, že by chtěl televizní reportérku zabít nebo znásilnit. Přiznal jen, že minulý týden pod vlivem alkoholu a drog po hádce uhodil neznámou ženu, kterou pohodil do křoví.

Vrchní zemský soud v německém Celle uvalil na dvacetiletého Krasimirova vydávací vazbu. Na základě německých zákonů tak bude muset být do vlasti vydán během následujících deseti dní. Podle generální prokuratury lze s vydáním počítat „zakrátko“, jelikož muž souhlasil se zrychleným řízením.

Tělo novinářky se našlo v sobotu v severobulharském městě Ruse, odkud pochází i útočník. Na místě činu byla jeho DNA. Třicetiletá zaměstnankyně regionální televize TVN, která má sedmiletou dceru, byla před smrtí pravděpodobně znásilněna, bita a škrcena. Nakonec zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení. Vraždu odsoudily lidskoprávní organizace i Evropská unie.

Vražda zřejmě nebyla politicky motivovaná

Podezřelý odmítl, že by měl v úmyslu ženu zabít. Podle německé prokuratury rovněž popřel, že by Marinovovou znásilnil a okradl o šperky a mobilní telefon, jak tvrdí bulharská policie. Na základě Krasimirovovy výpovědi se německé státní zastupitelství nedomnívá, že by vražda byla politicky motivovaná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s unijními fondy. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří se společně zabývali korupční aférou odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP.

Za uplynulý rok zemřel rukou vraha už třetí novinář v některé z členských zemí Evropské unie. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři lidi, kteří se na vraždě podíleli. Po objednavateli se ale ještě pátrá.