Mimořádně ničivý hurikán Michael zanechal části Floridy v troskách. Zemřelo sedm lidí

Hurikán Michael ve Spojených státech zaplavil ulice i domy a lámal stromy i střechy. Dosud nejsilnější hurikán, který kdy zasáhl severozápad Floridy, přinesl zkázu a podle úřadů si vyžádal nejméně sedm obětí. Nad jihozápadem amerického státu Georgia z druhé nejsilnější kategorie na pětistupňové škále postupně zeslábl až na tropickou bouři, kterou nicméně stále doprovází vítr a déšť.

Bouře už se posunula nad oceán. Pohybovala se na severovýchod přes Georgii směrem k Jižní a Severní Karolíně. Ve čtvrtek brzy ráno místního času se oko bouře nacházelo 144 kilometrů severovýchodně od města Macon v centrální části Georgie a živel provázel vítr o rychlosti 80 kilometrů za hodinu. Bouře se pohybovala směrem na severovýchod rychlostí 33 kilometrů za hodinu. V Georgii meteorologové vydali varování před tornády.

Michael za sebou zanechal spoušť, kterou obyvatelé postižených oblastí nepamatují. „Tolik životů bylo navždy změněno. Tolik rodin přišlo o všechno,“ řekl médiím floridský guvernér Rick Scott, v jehož státě úřady nařídily evakuaci více než 370 tisíc lidí. Mnozí z nich však neuposlechli a záchranáři na poslední chvíli dostávali desítky lidí z domů v zaplavených oblastech.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA ve středu krátce před 20 hodin našecho u městečka Mexico Beach, které živel provázený větry s rychlostí bezmála 250 kilometrů za hodinu téměř zničil. Mezi nejhůře postižené lokality patří i nedaleké Panama City či Apalachicola. Bouře se poté přehnala přes Georgii, Jižní a Severní Karolínu a ve Virginii zamířila ve čtvrtečních 23 hodin místního času (pátek v 5 hodin našeho času) nad oceán. Tam by měla při pohybu severovýchodním směrem dále slábnout.

Události: Michael zanechával zkázu. Nejhorší hurikán se přehnal Floridou (zdroj: ČT24)

Na severozápadě Floridy zemřel muž, když na jeho dům spadl strom, uvedla mluvčí šerifa Anglie Hightowerová. Na místo vyrazili záchranáři, ale silnice byly na mnoha místech neprůjezdné mimo jiné kvůli tomu, že na ně spadly sloupy elektrického vedení, doplnila. Pobřeží Floridy se stále potýká se silným deštěm.

Další ze sedmi obětí je podle webu televize CNN jedenáctileté dítě, které zemřelo v Seminole County v Georgii poté, co patrně trosky spadly na dům, v němž rodina bydlela.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA krátce před 20:00 SELČ ve středu u městečka Mexico Beach a živel tam způsobil rozsáhlé škody. Spoušť po sobě také zanechal mimo jiné v Panama City, kde vyvracel stromy, elektrické vedení a dopravní značky a ničil domy.

„Bylo to šílené, hrozný hluk. Mysleli jsme si, že se nám každou chvíli rozbijí okna,“ popsal 29letý Vance Beu, který se rozhodl řádění živlu přečkat v Panama City v malém dřevěném domku své matky. Na střechu jejich obydlí spadl strom a vítr byl podle něj tak silný, že zvuky zvenčí připomínaly hluk motoru tryskáče.

Záchranáři se do některých oblastí nedostanou

Pobřeží také bičovaly několikametrové vlny. „Na některých místech měly dosáhnout až čtyř metrů a oblasti kolem pobřeží (Floridy), jako je Panama City, Tallahassee a dále se na sever do Georgie, hlásí poměrně velké záplavy. Některé oblasti už jsou úplně odříznuty od světa a záchranáři vydali několik prohlášení, že už se do některých obcí a okresů na Floridě a v Georgii nemohou dostat,“ dodal zpravodaj ČT David Miřejovský.

Hurikán způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny. „Přibližně 500 tisíc rodin je bez dodávek elektrické energie. Naprostá většina z nich je na severozápadě státu Florida, ale jsou hlášeny masivní výpadky přibližně pro desetitisíce domácností také v jižní Georgii a v Alabamě,“ uvedl Miřejovský.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) se bouře Michael během čtvrtečního rána místního času přesune přes centrální a východní část státu Georgia a později dorazí na jih a do centrální části Jižní Karolíny.