Archeologové našli nejstarší nápis, který uvádí název Jeruzaléma v současné hebrejské podobě

Horizont ČT24: Archeologové objevili nejstarší nápis, který uvádí název Jeruzaléma v současné hebrejské podobě (zdroj: ČT24)

Izraelští archeologové objevili asi dva tisíce let starý nápis, na kterém je název svatého města v jeho současné hebrejské podobě, tedy Jerušalajim (Jeruzalém). Na sloupu, který našel dělník na staveništi nové silnice, stojí nápis „Chananija, syn Dudolose z Jeruzaléma“. První zmínka o Jeruzalémě je v Bibli v knize Genesis, kde bylo město uvedeno pod názvem Salem.

Když přišel za archeoložkou Danit Levyovou dělník, že na staveništi nové silnice našli sloup s nápisem, tušila, že to bude něco mimořádného. „Všechny nálezy v naší výkopové vrstvě jsou staré minimálně dva tisíce let,“ uvedla archeoložka.

„Ukazuje nám to, že jméno Jerušalajim (Jeruzalém), bylo používáno v podobě, v jaké ho známe dnes, už před dvěma tisíci lety,“ říká hlavní kurátor archeologických sbírek Izraelského muzea Dudy Mevorach.

Na místě, kde se kamenný sloup našel, bývaly hrnčířské dílny. Dnes tam stojí rušný železniční a tramvajový terminál.

Jak podotýká zpravodaj ČT David Borek, i archeologické vykopávky někdy v tomto městě mívají politický podtext. „Když izraelská vláda otevřela roku 1996 poblíž Zdi nářků vstup do podzemní chodby z dob krále Heroda, následovaly násilné palestinské demonstrace. Za archeologickým průzkumem cítili snahu o judaizaci města,“ uvádí Borek.

Letos naopak izraelští archeologové kritizovali takzvaný ramadánový úklid, který muslimové prováděli na Chrámové hoře. Údajně necitlivým způsobem totiž podle nich likvidovali artefakty z předmuslimského období.