Obvinění z vraždy Kuciaka si po medializaci činu vyžádali víc peněz

Slovenská média zveřejnila podrobnosti z vyšetřování Kuciakovy vraždy (zdroj: ČT24)

Dva z obviněných v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka si po medializaci případu vyžádali za provedení akce víc peněz, než měli původně slíbeno. Píše to slovenský server Aktuality.sk. Tomáš Szabó, který měl Kuciaka a jeho snoubenku podle vyšetřovatelů zastřelit, a Miroslav Marček, jenž měl Szabóa na místo činu dovézt, nakonec vyšší částku dostali. O jakou sumu se jednalo, však dosud není známo.

Původně měl Szabó za Kuciakovu vraždu inkasovat 50 tisíc eur a mělo mu být odečteno 20 tisíc eur z dluhu, píší Aktuality.sk, které se odvolávají na informace z rozhodnutí o uvalení vazby na čtyři obviněné. I když je dokument anonymizovaný, z dokumentu podle serveru jasně vyplývají role jednotlivých aktérů.

Z únorové vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové jsou obviněni čtyři lidé. Peníze za ni podle všeho vyplatila podnikatelka Alena Zsuzsová, která údajně pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, o němž média hovoří jako o možném skutečném objednavateli. V minulosti Kuciakovi kvůli jeho investigativní práci vyhrožoval.

  • Hlavním obviněným je čtyřicetiletý Tomáš Szabó. Právě on podle detektivů dvojici snoubenců zastřelil. Bývalý vyšetřovatel z Komárna byl u policie devět let. Kvůli kázeňským prohřeškům sám požádal o přeložení na nižší pozici, v roce 2015 od sboru odešel. Pracoval i u soukromé bezpečnostní služby. „Bylo s ním vedeno několik disciplinárních řízení. Několikrát pochybil, na vlastní žádost odešel na obvodní oddělení, což je nestandardní. Když odešel do civilu, tak se nám ztratil,“ uvedl policejní prezident Milan Lučanský.
  • Dalším obviněným je sedmatřicetiletý Miroslav Marček, Szabóův bratranec. Oba pojí i profesní vazby, a to na bezpečnostní složky. Bývalý voják se měl vraždy účastnit jako řidič. Spolu s příbuzným kdysi působili jako ostraha na nákladních lodích u Afriky.
  • Zoltán Andruskó je podle prokuratury třetím komplicem a zároveň zprostředkovatelem zločinu. Podnikatel z Komárna jako jediný nepodal stížnost na vazbu a kriminalisté nepřímo potvrdili, že s nimi spolupracuje. „Tento obviněný si zřejmě vyhodnotil rozsah důkazů proti němu a rozhodl se akceptovat situaci, ve které si ocitl, proto byl i vstřícnější ve vztahu k orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl speciální prokurátor.
  • Klíčovou roli pak přisuzují čtyřiačtyřicetileté Aleně Zsuzsové. Právě ona podle úřadů vraždu objednala a následně vyplatila peníze. Média si všímají jejích vazeb na kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Údajně pro něj tlumočila do italštiny, to ale vyšetřovatelé odmítli potvrdit. A právě o Kočnerových aktivitách mimo jiné Ján Kuciak psal.

Peníze zabalené do ubrousku

Aktuality.sk získaly usnesení o vzetí obviněných do vazby od trestního soudu. V dokumentu jsou podle serveru mimo jiné informace o přípravě a průběhu vraždy i výpověď Zsuzsové o tom, kdo ji pravidelně finančně podporuje.

Zsuzsová měla prý už během první schůzky s podnikatelem Zoltánem Andruskóem, považovaným za zprostředkovatele činu, připravené video, seznam kdy a kudy se Kuciak pohyboval, jeho fotografie i adresu. Andruskó měl dokumenty následně předat vykonavateli vraždy.

Vrazi si byli místo činu v obci Veľká Mača předem nejméně sedmkrát obhlédnout. Poprvé 5. února, naposledy dva dny před vraždou, tedy 19. února.

V den vraždy čekal Tomáš Szabó zhruba dvě hodiny u domu Kuciaka. Večer pak do něj bez použití síly vstoupil, v kuchyni zbraní kalibru 9 milimetrů zastřelil jednou ranou Kušnírovou a novináře dvěma ranami. Podle soudu není známo, kterou oběť zastřelil jako první.

Po střelbě vyšel Szabó z domu, o několik metrů dál nasedl do vozu, ve kterém na něj čekal Marček, a společně odjeli do Komárna za Zoltánem Andruskóem. „Během osobního setkání u obviněného mu obvinění oznámili, že vykonali vraždu Jána Kuciaka a jedné ženy, která s ním byla v domě,“ citují Aktuality.sk ze soudního dokumentu.

Andruskó měl vraždu Kuciaka potvrdit Zsuzsové až následující den. „Obviněný se setkal s obviněnou v jejím domě a oznámil jí tuto skutečnsot, přičemž kvůli zavraždění ženy byla rozčílená,“ uvádí dále dokument.

Čtveřice zůstává ve vazbě

Vrazi měli za vraždu dostat zaplaceno v pětiseteurových bankovkách, které byly zabaleny do ubrousku.

Szabó, Zsuzsová, Marček a Andruskó zůstávají ve vazbě. První tři se proti vazebnímu stíhání neúspěšně odvolali. Andruskó je podle médií jediný, kdo začal s policií spolupracovat.

Fico: Italská stopa je nesmysl

Po vraždě Kuciaka a jeho snoubenky následovaly na jaře masové demonstrace a pád vlády tehdejšího premiéra Roberta Fica (SMER-SD). „To, co se stalo na Slovensku, byl pokus o mocenskou změnu bez parlamentních voleb. Byly tu jasné pokusy, aby padla vláda, aby se vytvořila nikoli na bázi výsledku parlamentních voleb, ale na bázi občanských sdružení, která jsou financována ze zahraničí,“ tvrdil Fico v pořadu Interview ČT24.

Slovensko ale podle něj situaci zvládlo demokraticky – premiérem se stal Peter Pellegrini, rovněž člen strany SMER-SD. „Ve státě všechno funguje,“ konstatoval dále Fico. Verzi o italské stopě, tedy napojení italské mafie na vládu, ale dál považuje za „nesmysl namířený proti vládě“.