V Bulharsku zadrželi podezřelého, prověřují jeho alibi na dobu vraždy novinářky Marinovové

Bulharská policie zadržela na 24 hodin podezřelého rumunského občana ukrajinského původu. Policie prověřuje jeho alibi v souvislosti s vraždou mladé novinářky Viktorije Marinovové, informovala agentura Reuters. Tělo novinářky se našlo před čtyřmi dny v parku v jejím rodném městě Ruse.

Bulharská policie uvedla, že zadržela na 24 hodin rumunského občana s ukrajinským pasem, u něhož ověřuje alibi v souvislosti s vraždou. „Nemáme konkrétního podezřelého,“ oznámil šéf regionální policie. Mužovo DNA bude porovnáno s DNA nalezeném na místě činu, uvedl spolupracovník ČT Thomas Kulidakis. Do oblasti už zamířily posily z bulharské metropole.

Třicetiletá zaměstnankyně regionální televize TVN, která má sedmiletou dceru, byla před smrtí velmi pravděpodobně znásilněna, brutálně bita a škrcena. Nakonec zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení. Brutální vraždu odsoudily lidskoprávní organizace i Evropská unie.

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s unijními fondy. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali a zabývali se korupční aférou odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP.

Vyšetřovatelé ale zatím považují za méně pravděpodobné, že by vražda souvisela s novinářskou prací oběti.

Spolupracovník ČT Kulidakis: Největší vodítko je pro policii DNA nalezené na místě činu (zdroj: ČT24)

Novináři jako terč

Za uplynulý rok se jedná o třetí vraždu novináře v některé z členských zemí Evropské unie. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři osoby, které se na vraždě podílely. Po prvotním objednavateli se ale ještě pátrá.