Na vůdce čekal slavný klan Buchananů více než tři století. Náčelníkem se teď stal skotský podnikatel

Skotský klan Buchananů povede podnikatel (zdroj: ČT24)

Buchananové, kteří patří mezi největší a nejstarší skotské klany, budou mít znovu náčelníka. Klanu přes tři sta let chyběl vůdce, protože ten poslední zemřel, aniž by po sobě zanechal dědice. Rozhodčí autorita nyní potvrdila nárok jedné z větví. Miliony jmenovců z celého světa bude nyní reprezentovat skotský podnikatel.

Stolec náčelníka Buchananů byl prázdný dlouhých 337 let. „Až donedávna mě přijímali jako náčelníka jedné větve, Buchananů z Lenny. Nedávno jsme vznesli nárok, abych nebyl jen hlavou této větve, ale celého klanu,“ prohlásil nový náčelník John Michael Buchanan.

Průvod v typických skotských krojích
Zdroj: ČT24

Komplikovaného prokazování se ujal genealog Hugh Peskett, který studiu latinských a staroanglických záznamů zasvětil hodně času. Nárok vystopoval až do 14. století a podložil ho víc než třemi sty texty. „S přestávkami to zabralo přibližně čtrnáct let,“ uvedl expert.

Rodu patří panství na jihu Skotské vysočiny, kde John Michael Buchanan sám vyrostl. Příjmy dřív pocházely z lovu jelenů, tetřevů a lososů, dnes hlavně z těžby v lomu a z nemovitostí.

„Od poloviny 18. století ztrácely klany na významu. Společnost vlastníků půdy se začala řídit komerčními principy. Stát se stal primárním, vlastně jediným zdrojem vojenské moci,“ vysvětluje historik Ewen Cameron z Edinburghské univerzity.

Znak Buchananů
Zdroj: ČT24

V dávných dobách povolával náčelník členy svého klanu k válkám a vybíral daně. Dodnes proto motto Buchananů zmiňuje krátký meč. V současné době se od něj ale očekává velení ke zcela nekrvavému měření sil. „Hlavní díl práce bude spočívat v cestách do zámoří, reprezentaci na skotských hrách a při podněcování zájmu o klan,“ říká nový lídr.

Od Austrálie po Jamajku. Buchananové žijí v řadě zemí

K tisíciletému klanu Buchananů se dnes hlásí několik milionů lidí. Kromě Británie v Severní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu, v Jižní Africe a na Jamajce. Poznávacím znamením je tartanový kilt v barvě zelené, červené a výrazné žluté.

Kilty se už běžně nenosí, pro ceremonie jako svatby a skotské hry jsou ovšem nepostradatelné. Tkalcovna D. C. Dalgliesh má na seznamu klientů víc než tři tisíce jmen z celého světa.

„Někdy říkám tartanu dar Skotska světu, protože skutečně neexistuje jiná látka, která by lidem tak jasně sdělovala, kdo jste a kým se cítíte být, doslova na padesát metrů,“ podotkl majitel tkalcovny Nick Fiddes. S nástupem nového náčelníka Buchananů očekává i manufaktura nový rozkvět.