Dokažte, že z konzulátu odešel, vzkázal Erdogan Saúdům po záhadném zmizení novináře

Turci chtějí kvůli zmizení novináře prohledat saúdský konzulát v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Rijád musí dokázat, že pohřešovaný saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží opustil saúdský konzulát v Istanbulu. Během návštěvy Maďarska to zdůraznil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Chášakdží je pohřešován od 2. října. Turecké úřady podle všeho podezřívají Rijád z jeho vraždy či únosu. Saúdská Arábie to popírá a trvá na tom, že novinář z konzulátu odešel.

„Jako prezident cítím odpovědnost za vyřešení tohoto případu. Konzulát se nemůže hájit prostým konstatováním, že novinář odešel. Je nutné poskytnout konkrétní důkaz. Pokud skutečně budovu opustil, musí to mít konzulát zachycené na videu,“ uvedl turecký prezident v Maďarsku s tím, že případ sám detailně sleduje. Jeho vyšetřováním se zabývá turecká policie i zpravodajské služby.

Podle nejmenovaného tureckého představitele si turecké ministerstvo zahraničí v neděli pozvalo velvyslance Saúdské Arábie a náměstek ministra s ním jednal o spolupráci při vyšetřování.

Soukromá televizní stanice NTV v této souvislosti uvedla, že Ankara žádá o povolení prohledat budovu konzulátu. Korunní princ Muhammad bin Salmán v sobotu řekl, že to umožní. „Nemáme co skrývat,“ prohlásil. 

Přátelé ve šťastný konec nevěří

Bezpečnostní kamery v okolí nezachytily odchod novináře z budovy – pouze odjezd auta s tmavými skly. Podle neoficiálních zpráv mělo odvážet už jen tělo novináře.

Na svědomí ho podle jeho přátel má patnáctičlenné komando, které ještě ten den odletělo z Turecka. „Měli jsme neoficiální rozhovory s mnoha úředníky a víceméně víme, že ho zabili,“ uvedl jeden z blízkých zmizelého novináře Mohamed Okda.

Svého času populární televizní komentátor Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály včetně novinářů. Mimo jiné přispíval do amerického listu The Washington Post.

Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince Muhammada bin Salmána za to, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští žádnou debatu o nich. Předmětem kritiky byla rovněž účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politika Rijádu vůči Kataru.