Palestinec v průmyslové zóně na Západním břehu zastřelil dva lidi

Dva Izraelci zemřeli a jeden utrpěl zranění při střelbě na okupovaném Západním břehu, informuje agentura DPA s odvoláním na záchranáře. Podle izraelských médií je útočníkem třiadvacetiletý Palestinec. Pátrají po něm vojáci a policisté, muž je zřejmě stále ozbrojený.

Útok nepřežili jeden muž a jedna žena, jiná žena utrpěla vážné zranění a byla převezena do nemocnice. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čin označil za „závažný teroristický útok“ a odpornou vraždu dvou Izraelců. Radikální palestinské skupiny ho naopak oslavují. Hnutí Hamás, které ovládá palestinské Pásmo Gazy, mluví podle agentury DPA o „hrdinském činu“. 

Útočník střílel v průmyslové zóně v židovské osadě Barkan, kde pracují jak Izraelci, tak Palestinci. Průmyslová zóna vznikla začátkem 80. let a izraelské firmy v ní zaměstnávají tisíce Palestinců.

Policie oblast uzavřela. Útočník žije poblíž města Tulkarm na Západním břehu a pracoval v jedné z továren v průmyslové zóně. Před několika měsíci byl však z práce propuštěn, píše The Jerusalem Post. Ozbrojené složky po něm pátrají.

Agentura AP připomíná, že od roku 2015 Palestinci zabili více než 50 Izraelců, dva Američany a jednoho občana Británie. Izraelské bezpečnostní síly za tu samou dobu zabily přes 260 Palestinců, o většině z nich izraelské úřady mluvily jako o útočnících.