Silné zemětřesení si na Haiti vyžádalo nejméně jedenáct životů

Nejméně jedenáct obětí si vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu večer (v noci na neděli SELČ) zasáhlo karibské Haiti. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,9 stupně. Na severu země se zřítilo několik domů i část kostela ve městě Plaisance.

Epicentrum otřesů leželo v moři pouhých 19 kilometrů severozápadně od města Port-de-Paix na severozápadě ostrova Hispaniola. Ohnisko zemětřesení leželo v hloubce 11,7 kilometru.

Mluvčí haitské vlády Eddy Jackson Alexis agentuře AFP potvrdil informace místních médií, podle kterých zahynulo v důsledku zemětřesení jedenáct lidí. Nejvíce jich zemřelo ve městě Port-de-Paix.

Podle haitského úřadu civilní ochrany utrpěly při zemětřesení také desítky lidí zranění. Domy se zřítily kromě Port-de-Paix také ve městě Gros Morne a v obci Chansolme. Ve městě Plaisance se zřítila část katolického kostela i dům stojící v jeho blízkosti. Otřesy byly citelné i v hlavním městě Port-au-Prince, kde ale žádné větší škody nenapáchaly.

Prezident Haiti Jovenel Moise vyzval na Twitteru obyvatele své země, aby zachovali klid. V roce 2010 postihlo chudý karibský stát zemětřesení o síle 7,2 stupně. V jeho důsledku zahynulo kolem 230 tisíc lidí a na 300 tisíc dalších osob bylo zraněno. Řada lidí, které tehdejší otřesy připravily o střechu nad hlavou, dosud žije v nouzových přístřešcích.