Saúdskoarabský novinář zmizel po návštěvě konzulátu v Istanbulu. Turecko chce vědět, kde je

Turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo saúdskoarabského velvyslance kvůli pohřešovanému novináři Džamálovi Chášakdžímu. O osudu kritika politiky Rijádu se nic neví od úterka, kdy byl vyřizovat administrativní záležitost na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Ankara považuje Chášakdžího za pohřešovaného, Saúdská Arábie tvrdí, že z konzulátu odešel ihned po vyřízení své záležitosti.

Saúdskoarabský velvyslanec na tureckém ministerstvu zahraničí řekl, že nemá informaci o tom, kde nyní Chášakdží je. Slíbil, že jakmile o něm získá informaci, předá ji tureckým představitelům. S velvyslancem hovořil náměstek ministra zahraničí Yavuz Selim Kiran a sdělil, že by se „záležitost měla okamžitě vyřešit“.

Chášakdží přišel na konzulát v úterý v poledne v doprovodu své turecké přítelkyně Hatice, která ale musela zůstat venku před budovou. Čekala tu na něj marně až do půlnoci, k budově konzulátu se vrátila opět ve středu.

Chášakdžího snoubenka Hatice před saúdskoarabským konzulátem v Istanbulu
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Novinář měl z návštěvy konzulátu obavy

Saúdskoarabský konzulát v Istanbulu
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Chášakdží si chtěl na zastupitelském úřadu vyřídit doklady, které měly doložit jeho rozvod, protože se chtěl v Turecku znovu oženit.

Podle snoubenky byl kvůli návštěvě úřadu ve stresu. Hatice prý požádal, aby kontaktovala poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pokud se z konzulátu nevrátí.

Saúdská Arábie trvá na tom, že muž nebyl zadržen a že z budovy odešel. Turecko ale ve středu oznámilo, že je pohřešován a že podle jeho informací je stále v budově konzulátu. O bezpečnost saúdskoarabského novináře už vyjádřilo obavu i americké ministerstvo zahraničí.

Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály i novináře. Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince Muhammada za to, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští žádnou debatu o nich. Předmětem jeho kritiky byla i účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu.