Italské plány na výrazné rozpočtové schodky znepokojily trhy i EU. Vláda se je snaží uklidnit

Horizont ČT24: Spory o italský rozpočet (zdroj: ČT24)

Italská vláda hodlá od roku 2020 snižovat rozpočtový deficit. Uvedl to italský ministr hospodářství a financí Giovanni Tria poté, co rozpočtové plány Říma vyvolaly obavy investorů a kritiku ze strany představitelů ostatních členských zemí Evropské unie. Italská vládní koalice totiž minulý týden oznámila, že na příští tři roky plánuje rozpočtové schodky 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Plán na rozpočtový schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí italské vlády. Kabinet, tvořený pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd, minulý týden navíc uváděl, že schodek by se měl na této úrovni držet i v letech 2020 a 2021.

Tria nově potvrdil, že schodek sice bude v příštím roce vyšší, než se dříve plánovalo, dodal však, že v následujících letech se bude schodek postupně snižovat. Jeho prohlášení vedlo k růstu poptávky po italských akciích i dluhopisech.

Italský premiér Giuseppe Conte později upřesnil, že vláda v příštím roce nadále počítá s rozpočtovým schodkem ve výši 2,4 procenta HDP, v roce 2020 však hodlá deficit snížit na 2,1 procenta HDP a v roce 2021 na 1,8 procenta HDP.

Evropský komisař pro měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici úpravu rozpočtových plánů italské vlády přivítal. Poukázal však na přetrvávající riziko, že rozpočet na příští rok nebude v souladu s pravidly Evropské unie.

Tria chtěl 1,6 % HDP, vláda schodek zvedla

Italská vláda minulý týden ve čtvrtek oznámila, že deficit bude v příštích třech letech 2,4 procenta HDP, aby mohla financovat vysoký nárůst výdajů na sociální zabezpečení, snížení daní a zvýšení investic do veřejné infrastruktury.

To znamenalo vítězství šéfů vládnoucích stran nad ministrem hospodářství Triou, nestranným odborníkem, který původně chtěl, aby se deficit rozpočtu příští rok snížil na 1,6 procenta HDP. Doufal, že tak uspokojí požadavky EU, aby Itálie postupně snižovala svůj schodek a snížila dluh. Vláda však tlačila na vyšší schodek, aby mohly vládní strany splnit své předvolební sliby.

Rozhodnutí kabinetu bylo výraznou změnou směru předchozí středo-levé vlády. Jejím cílem bylo snížit příští rok rozpočtový deficit na 0,8 procenta HDP a v roce 2020 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Předseda Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio a šéf Ligy Matteo Salvini
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

Koaliční strany tvrdí, že jejich prioritou není plnění cílů dohodnutých již dříve s Bruselem, ale financování jejich politik, jako základní mzdy pro chudé a snížení minimálního věku odchodu do důchodu.

Vládní plány znepokojily investory a oslabily euro

Italské plány z minulého týdne vyvolaly obavy na trzích i v EU. Obchodníci se okamžitě začali zbavovat italských dluhopisů a euro během úterního obchodování sestoupilo až na šestitýdenní minimum vůči americkému dolaru.

„Italská vláda moc dobře ví, co její plány znamenají. Vědí to velmi dobře a je to jejich odpovědnost,“ prohlásil v pondělí eurokomisař Moscovici.

Zvyšování veřejných výdajů podle něj není složité a může přinést popularitu. „Ale nakonec to celé někdo bude muset zaplatit. Což je odpověď, kterou by vlády měly umět dát. Itálie má po Řecku v eurozóně už nyní největší veřejné zadlužení a je její jedinou zemí, která plánuje pro příští rok vyšší výdajovou část rozpočtu,“ varoval Moscovici.

Otázkou tak podle něj je, zda se zemi vyššími výdaji podaří odpovídajícím způsobem nastartovat hospodářský růst i pro další roky.

Znepokojení vyjádřili i nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra, jeho finský kolega Petteri Orpo či předseda celé euroskupiny a portugalský ministr financí Mario Centeno.

Itálie ma vyšší dluh, než povolují pravidla EU

Deficit 2,4 procenta HDP je sice v souladu s pravidly EU, která stanovují, že deficit nesmí přesáhnout tři procenta HDP. Itálie však slíbila Bruselu, že výrazně sníží svůj schodek, aby omezila obrovský dluh.

Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku. Premiér Conte předpověděl, že do roku 2021 zadlužení klesne o zhruba čtyři procentní body a bude se pohybovat v blízkosti 126,5 procenta HDP.

V současnosti je celkové zadlužení Itálie o 70 procentních bodů vyšší, než dovolují maastrichtská kritéria, která jej stanovují na maximálně 60 procent HDP. Země je proto povinna příští rok z tohoto nepovoleného převisu dvacetinu odbourat. Zadlužení by se tedy mělo o 3,5 procentního bodu snížit, nikoli dále zvyšovat, připomněl ve svém internetovém vydání týdeník Der Spiegel.