Syrský režim dostal od Ruska protirakety S-300. Moskva chce zabránit dalším smrtícím nehodám

Horizont ČT24: Do Sýrie dorazil ruský systém S-300 (zdroj: ČT24)

Rusko poslalo do Sýrie dodávku protivzdušných raket S-300, které mají dosah 250 kilometrů a jsou schopny zasáhnout několik cílů najednou. Oznámil to ministr obrany Sergej Šojgu. Moskva tak reaguje na nedávné sestřelení ruského letadla Il-20 nad Středozemním mořem. Rusové zároveň v Sýrii posílili svou obranyschopnost a zprovoznili systém radioelektronického boje, tedy rušiče radiových a internetových sítí.

Syrská armáda dostala celkem čtyři odpalovací zařízení raket S-300, dodávka byla dokončena v pondělí, prohlásil Šojgu. Práce na vytvoření jednotného systému řízení syrské protivzdušné obrany skončí do 20. října.

Výcvik syrských vojáků pro ovládání ruských protiraket už začal a potrvá tři měsíce, oznámil dále ruský ministr. „Odeslali jsme další zařízení. Kontrolujeme nyní jak bližší zónu do 50 kilometrů, tak i vzdálenější do 200 kilometrů, odkud přicházely útoky proti syrskému území,“ řekl Šojgu.

Moskva dodávkou moderních protiraket reagovala na sestřelení ruského výzvědného letounu, který si v září syrské vládní síly spletly s izraelskou stíhačkou a sestřelily ho. O život přišlo všech patnáct osob na palubě. Po incidentu dalo Rusko najevo, že viní výhradně Izrael, jehož stíhačky podnikající nálet v Sýrii se prý kryly za ruským strojem. Židovský stát to ovšem popřel.

Šojgu už dříve prohlásil, že ruská armáda bude nad Středozemním mořem rušit družicovou navigaci, palubní radiolokátory a komunikační systémy bojových letounů, které budou útočit na pozemní cíle v Sýrii. Podobné operace provádějí vzdušné síly Izraele, které v Sýrii ničí údajné íránské objekty. Teherán je stejně jako Moskva spojencem syrské armády.

Moskva dodala rakety S-300 už několika zemím, mimo jiné Íránu nebo Číně. Podle kremelského poradce Jurije Ušakova hodlá Rusko ještě vyspělejší typ S-400 dodat Indii. Kontrakt má být uzavřen při nadcházející návštěvě prezidenta Vladimira Putina v Dillí.