Denník N: Slovenští policisté viděli, jak do vládního speciálu vlečou uneseného Vietnamce

Dva slovenští policisté před vyšetřovateli vypověděli, že viděli, jak do slovenského vládního letadla loni vlekli vietnamského podnikatele uneseného z Německa. Na svém webu o tom informoval list Denník N, podle kterého prokurátor už dal v případu pokyn k zahájení trestního stíhání. Kauza už řadu měsíců zaměstnává úřady na Slovensku i v Německu.

Podle listu tito dva policisté potvrdili verzi, kterou Denník N už zveřejnil v srpnu na základě sdělení policistů, kteří chtěli zůstat v anonymitě. Nynější výpovědi před vyšetřovateli znamenají zlom ve vyšetřování a krajská prokuratura v Bratislavě potvrdila, že ve věci začíná trestní stíhání, napsal deník.

Podnikatele a bývalého vietnamského komunistického funkcionáře Trinha Xuana Thanha v Německu unesli agenti vietnamské tajné služby loni 23. července v Berlíně, kam Vietnamec z vlasti utekl. Podle Denníku N pak Thanha dodávkami z půjčovny převezli přes Česko až před vládní hotel Bôrik v Bratislavě.

V hotelu se měl odehrát asi padesátiminutový rozhovor vietnamského ministra veřejné bezpečnosti a tehdejšího slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který Vietnamcům půjčil vládní speciál.

Do tohoto letounu dva vietnamští rozvědčíci naložili i uneseného Thanha. Policistům, kteří ho vezli na letiště, řekli, že jde o opilého člena delegace. Do letadla ho potom táhli. Vícero policistů podle Denníku N řeklo, že celá akce se odehrála se souhlasem Roberta Kaliňáka. Ten nařčení odmítá.

Únosce si pronajal auta v Praze

Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. V lednu tam byl odsouzen za zpronevěru na doživotí. Podle Berlína šlo ale o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

V souvislosti s únosem stanul zatím před soudem pouze Long N. H., který si loni v Praze půjčil dvě auta, jež sloužila ke sledování Thanha a k jeho únosu. Berlínský soud ho za napomáhání únosu poslal na tři roky a deset měsíců do vězení.