Polští řidiči závodili na Slovensku. Srážku nepřežil jeden Slovák, jeho rodina je zraněná

Tři řidiči v luxusních vozech porsche, ferrari a mercedes s polskými poznávacími značkami spolu závodili na Slovensku, jejich „závody“ ale nepřežil slovenský řidič, do jehož škodovky u města Dolný Kubín čelně narazil jeden z luxusních vozů. O tragické nedělní nehodě informovala slovenská a polská média, která zveřejnila i záběry srážky. Slovenská policie v pondělí informovala, že trojici polských řidičů zadržela a obvinila.

„Ve vysoké rychlosti a přes plnou čáru nezvládli (Poláci) předjíždění. Řidič mercedesu se ještě stačil zařadit, řidič ferrari přibrzdil, a vzápětí do něj narazil řidič porsche, který se čelně srazil se slovenským řidičem škody,“ uvedla policie. Ta zadržela řidiče vozu porsche a chystá se požádat soud o uvalení vazby.

Policejní mluvčí Radko Moravčík odpoledne informoval, že policie zadržela také 27letého řidiče ferrari a 26letého řidiče mercedesu. Všechny tři Poláky vyšetřovatel obvinil z obecného ohrožení; řidiči porsche vzhledem k přísnější kvalifikaci činu hrozí v případě prokázaní viny až pět let vězení, zbylým dvěma obviněným šest měsíců až tři roky.

Vyšetřovatel podle Moravčíka vypracuje podnět prokurátorovi, aby soudu podal návrh na uvalení vazby na obviněné. 

Oba začali předjíždět před nimi jedoucí kolonu vozidel v místě, kde to vodorovné dopravní značení zakazuje. Následně řidič porsche narazil do před ním jedoucího vozu ferrari, který přibrzdil a po nárazu se vrátil do svého jízdního pruhu.

„Řidič porsche se už nestačil zařadit do svého jízdního pruhu a došlo k čelní srážce s protijedoucím osobním vozem Škoda Fabia, které řídil sedmapadesátiletý řidič z okresu Dolný Kubín ve směru od Oravského Podzámku,“ upřesnil žilinský policejní mluvčí Radko Moravčík.

Při nehodě utrpěl slovenský řidič těžká zranění, kterým při převozu do nemocnice podlehl. Těžce zraněna byla i jeho padesátiletá spolujezdkyně. Další, jednadvacetiletý spolujezdec, vyvázl s lehkým zraněním, dodal mluvčí. Podle slovenských médií ve Fabii cestovali členové rodiny.

Dechové zkoušky alkohol u polských řidičů nezjistily. Škodu policisté předběžně vyčíslili na 35 tisíc eur (asi 900 tisíc korun).