Lipšic věří, že vyšetřování skončí odhalením objednavatelů úkladné vraždy Kuciaka a jeho snoubenky

Za mimořádně rozsáhlé a robustní označil Daniel Lipšic vyšetřování smrti novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Lipšic je právním zástupcem rodiny zavražděného reportéra. Podle jeho slov se na průběhu vyšetřování podílely analytické kapacity Europolu a skupiny expertů z FBI. „V tomto směru si myslím, že aktuální výsledky nás posunou dále. Kéž by to jednou vedlo i k odhalení objednavatelů této úkladné vraždy,“ uvedl Lipšic.

Někdejší ministr spravedlnosti a vnitra Lipšic se přitom nediví antagonismu velké části veřejnosti vůči práci bezpečnostních a justičních orgánů. „Politické špičky dostaly důvěru veřejnosti ve vztahu k justičním a bezpečnostním složkám na bod mrazu. Mnohé kauzy byly ignorované a zametané pod koberec, a tak dnes, i když se najdou erudovaní a charakterní vyšetřovatelé a prokurátoři, tak i vůči nim panuje všeobecná skepse,“ tvrdí Lipšic.

Z pohledu Lipšice nastal posun hlavně v tom, že pod tlakem veřejnosti si už nikdo z nadřízených v případě vyšetřovatelů nedovolí do jejich práce zasahovat. 

Zatýkání podezřelých z vraždy slovenského novináře (zdroj: ČT24)

„Od začátku je jasné, že motivem k vraždě byla investigativní novinářská práce Jána Kuciaka, odhalování různých korupčních schémat oligarchů, kteří byli v pozadí, i jejich napojení na politické špičky. Dnes už jsou vyšetřovací verze zúžené na ty dvě hlavní, ovšem nebylo by rozumné o nich hovořit veřejně, aby se vyšetřování posunulo kupředu, abychom se v určitém okamžiku dostali i k objednavatelům této vraždy,“ dodal Lipšic. 

Zároveň se domnívá, že i pachatelé po sobě zanechají nějakou elektronickou stopu. „Při prvotních úkonech, zejména při obhlídce místa činu, došlo k určitým chybám. Kdyby nebyly, mohli jsme již mít možná další kamínek v celé mozaice, ale i tak si myslím, že se podaří v určitém momentu identifikovat a postavit před soud objednavatele vraždy. Protože to jsou ti nejnebezpečnější pachatelé, kteří neváhali kvůli pomstě či strachu dát objednávku na vraždu dvou nevinných lidí, kteří jim překáželi jen proto, že si přáli, aby Slovensko bylo slušnou zemí,“ zdůraznil Lipšic.