Slovenský prezident Kiska v OSN varoval před útoky na novináře. Jsou to ochránci hodnot, řekl

Slovenský prezident Andrej Kiska na zasedání Valného shromáždění OSN varoval před šířením propagandy a manipulace na internetu, před útoky na novináře a před snahou omezit svobodu tisku. Připomenul také, že hlavní povinností politiků je sloužit lidem, což je možné jen tehdy, když představitelé zemí pochopí význam spolupráce.

Andrej Kiska upozornil, že pokrok a nové technologie přináší výzvy, kterým je nutné čelit. „Mám velké obavy ze škodlivých aktivit v kybernetickém prostoru. Rostoucí manipulace na sociálních sítích celosvětově podkopává demokracii a neblaze ovlivňuje obyvatele,“ řekl.

V této souvislosti varoval, že proti propagandě a extremismu není možné použít stejné zbraně a ani rétoriku protivníků, neboť řešením je jen podpora tolerance, svobody projevu a kritického myšlení společnosti.

„Musíme si uvědomit, že svobodný tisk je naším spojencem, ne nepřítelem. Novináři jsou ochránci našich zásad. Oni jsou často ti první, kdo si všimnou toho, když se věci vyvíjejí špatným směrem,“ dodal slovenský prezident s tím, že rostoucí počet útoků na žurnalisty, pokusy umlčet svobodný tisk a rostoucí omezení občanské společnosti by v nás měly vyvolávat velké obavy. 

V závěru poznamenal, že žádná země na světě, ať je sebemocnější, nedokáže sama čelit výzvám a problémům současného světa, ať jsou to migrace, terorismus, klimatické změny či hospodářský růst. „Je třeba pochopit, že když chceme opravdu změnit svět a planetu k lepšímu, musíme myslet i na ostatní – na jednotlivce, národy a země,“ promluvil.