Maltské pasy často kryjí zločince. Pro jejich získání je třeba jen dostatečně investovat

K získání maltského pasu stačí investovat stovky tisíc eur (zdroj: ČT24)

Finské úřady rozbily rozsáhlou kriminální síť, která prala špinavé peníze. Šlo o částky v řádech milionů eur. Podle finských médií vedou stopy do Ruska. Podezřelým je ruský boháč s pasem Malty. Právě maltské doklady bývají používány při daňových únicích, a to nejen ve Finsku.

Špinavé peníze prala skupina prostřednictvím realitní kanceláře, která kupovala nemovitosti na jihozápadě Finska. Členem správní rady firmy byl i šestatřicetiletý Rus a zároveň majitel maltského pasu. Spolu s ním policie zatkla i jednapadesátiletého Estonce.

Podle vyšetřovatelů společnost skoupila a prodala nemovitosti v přepočtu za více než 235 milionů korun, a to v okolí Turku v geograficky strategické oblasti na většinově švédsky mluvících ostrovech Nagu, Korpo, Pargas a Houtskär.

„Vlastnictví této firmy bylo vysledováno do jiné země EU a vyslýcháme občany z několika států,“ informoval Markku Ranta-aho z finského národního úřadu pro vyšetřování.

Podle finské veřejnoprávní televize Yle jsou pachatelé částí mezinárodního zločineckého systému, který se kryl zápisem firmy na Maltě. Bývalý předseda představenstva se tam společnost rozhodl zaregistrovat poté, co získal tamní pas.

Pas vyjde na stovky tisíc eur

Bohatí lidé z Ruska i odjinud na Maltě či na Kypru, ale také v Bulharsku, nebo dokonce v Rakousku získají občanství poté, co ve státě proinvestují konkrétní požadovanou částku. Ta obvykle dosahuje stovek tisíc eur.

„Je opravdu problém, když ruský občan, který celý život pracoval ve středním nebo vyšším managementu, kde nejsou moc vysoké platy, si může najednou dovolit koupit občanství na Maltě,“ zkritizovala praxi před časem eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Hrozba Abramovič

Do hledáčku evropských bezpečnostních složek se nedostali jen bezejmenní milionáři. Švýcarsko před dvěma lety odmítlo udělit trvalý pobyt jednomu z nejbohatších Rusů Romanu Abramovičovi. Označilo jej za bezpečnostní hrozbu.

„Představoval hrozbu pro veřejnou bezpečnost. Podezřelý je z praní špinavých peněz a kontaktů s organizovaným zločinem,“ vyjádřila se tehdy švýcarská federální policie.

Informace se objevily až teď, poté, co Abramovič prohrál soud se švýcarským vydavatelem Tamedia, který chtěl část policejní zprávy zveřejnit už dříve. Majitel fotbalové Chelsea plánoval žít v luxusním horském středisku Verbier. Později svou žádost stáhl.

„Pan Abramovič nikdy nebyl obviněn z účasti na praní špinavých peněz a nemá ani záznam v trestním rejstříku. Neměl žádné vazby na kriminální organizace a ani z takových vazeb nebyl nikdy obviněn,“ vyjádřil se právní zástupce ruského boháče Daniel Glasl.

Abramovič má v současnosti izraelský pas, o který si zažádal poté, co mu Londýn neprodloužil víza. Izrael občanství uděluje v rámci repatriačních programů lidem s židovskými kořeny automaticky. A s dokumenty se Abramovič může vrátit na britské ostrovy, minimálně v rámci půlročního bezvízového pobytu.