Tápající rakouští sociální demokraté hledají spásu u ženy. Bývalé ministryně zdravotnictví

Horizont ČT24: V čele SPÖ bude zřejmě poprvé žena (zdroj: ČT24)

Rakouské sociální demokraty by mohla poprvé vést žena. Kandidátkou na nejvyšší funkci v SPÖ je Pamela Rendiová-Wagnerová. Bývalou ministryni zdravotnictví podpořilo stranické prezidium, a listopadová volba na sjezdu se tak stane nejspíš pouhou formalitou. Novou hvězdu rakouské politiky ale čeká těžký úkol: dostat partaj z vážných problémů.

Lékařka a exministryně zdravotnictví Pamela Rendiová-Wagnerová v bývalé rakouské vládě nedostala příliš šancí projevit se, neboť resort vedla jen devět měsíců. Teď  by se však mohla prosadit do čela rakouských socialistů. První žena ve vedení strany totiž může podle mnohých znamenat zaručený recept na úspěch.

Rendiová-Wagnerová má výhodu, že je žena, ale má velkou nevýhodu, že je členkou strany teprve dva roky. Socialistická strana v Rakousku funguje stále ještě na principu zásluhovosti, tzn. veřejnou funkci může dostat jen ten, kdo si to odseděl, kdo si to odpracoval na volebních mítincích. A to ona určitě není.
Robert Schuster
odborník na německy mluvící země

Podle odborníka na německy mluvící země Roberta Schustera z Lidových novin je to ale spíše  z nouze ctnost. „Nikdo nechtěl pozici šéfa SPÖ vzít, protože do voleb je příliš daleko. Pro každého šéfa sociálních demokratů to znamená dělat nevděčnou práci šéfa opozice.“

„Samozřejmě, že mě osobně nominace velmi těší. Je to velká čest být navržena na novou předsedkyni SPÖ,“ komentovala svou kandidaturu bývalá ministryně. 

Podporu jí nabídl i odstupující předseda Christian Kern, který odchod z vedení strany ohlásil nečekaně pouhé dva roky po svém zvolení. Do dějin Rakouska se tak zapsal jako předseda s vůbec nejkratším mandátem ve více než 130 let trvající historii strany. „Pamela Rendiová-Wagnerová je z mého pohledu jasná první volba,“ podpořil končící stranický šéf exministryni. 

Sedmačtyřicetiletá Rendiová-Wagnerová, v současné chvíli poslankyně Národní rady, stojí před nelehkým úkolem. V první řadě musí sjednotit vnitřně rozdělenou SPÖ a v dalších volbách ideálně obstát v boji o kancléřské křeslo.

„Každý, kdo takovou politickou výzvu přijme, se musí osvědčit v praxi. Jsme si ale jistí, že to zvládne a svůj úkol splní,“ podpořil stranickou kolegyni starosta Vídně Michael Ludwig.

Vládní lidovci jsou čím dál populárnější, prefence SPÖ klesají

Rakouští socialisté byli součástí téměř všech rakouských vlád od roku 1970. V loňských předčasných volbách ale dosáhli „jen“ na druhou příčku (s 26,5 % hlasů) a dekáda velkých koalic pod jejich vedením skončila. Vítězní lidovci (s 31,5 % hlasů) v čele s mladým a ambiciózním Sebastianem Kurzem se na sestavení kabinetu nakonec dohodli se Svobodnými. 

Na rozdíl od německých socialistů nenastal u rakouské SPÖ po posledních volbách zatím výrazný propad, odliv voličů je ale znatelný.

Zatímco popularita vládních lidovců od voleb ještě stoupla a během posledních tří měsíců dosahuje stabilně 33 či 34 procent, preference sociálních demokratů se pohybovaly mezi 26 a maximálně 29 procenty. V prvním bleskovém průzkumu po Kernově rezignaci spadly dokonce až na 24 procent.