Půl milionu Rusů zaplatilo zálohu za byt, který nikdo nepostavil

Události: Podvody s byty v Rusku (zdroj: ČT24)

Každý měsíc v Rusku přibývají lidé, kteří se stali obětí podvodu s bydlením. Princip je jednoduchý. Lidé složí zálohy na nové byty, které ale stavební společnosti nikdy nedokončí. Oklamat se takto nechaly už statisíce Rusů. Řada z nich skončila bez bytu a bez peněz na ulici.

Na okraji Moskvy měl vzniknout moderní obytný komplex nazvaný Evropa. Už před čtyřmi lety se lidé měli nastěhovat do devíti set bytů. Jenže nebydlí nikdo. Stavební společnost práci nedokončila, i když od všech dostala zálohu. „Například my s manželkou jsme zaplatili skoro tři a půl milionu rublů,“ říká jeden z oklamaných klientů Dmitrij Solomatin.

To byly tehdy bezmála dva miliony korun za čtyřicetimetrový byt. Dohromady od všech zájemců, jejichž většinu tvořily mladé rodiny, stavební společnost vybrala jeden a půl miliardy korun. Jenže po několika měsících zbankrotovala a s vysněným bydlením byl konec.

Místo bytu stan

„Někteří z nás nemají kde bydlet, prodali své byty jinde a chtěli přijet sem, někteří žijí u příbuzných, přátel anebo ve stanovém městečku,“ vysvětluje Solomatin. Stany stojí pár desítek metrů od rozestavěných bytů a s hořkou narážkou na název komplexu jsou na nich nalepené cedulky s názvy jako Praha, Amsterdam, Londýn nebo Paříž.

„Necítím už žádnou naději, obrátili jsme se na všechny možné a pomoc jsme nikde nenašli,“ lamentuje další oklamaná zákaznice Irina Bunziková. Ona i její souputníci napsali stovky dopisů. Oslovili i policii, gubernátora, ombudsmana i prezidenta Vladimira Putina. Pomoc nikdo nenabídl.

Vláda práva je v Rusku podle organizace World Justice Project na velmi slabé úrovni. V žebříčku 113 hodnocených zemí se Rusko umístilo na 89. místě. Česko skončilo na 17. místě.

„Matky samoživitelky nemají peníze, aby si najaly drahého právníka,“ vysvětluje bezvýchodnost situace další klientka Ljudmila Michajlovová. Stavební společnosti po bankrotu jen změní název a podvádí dál na jiném místě. Známých případů jsou stovky.

„Společnosti, které si předem dají zaplatit, se hlavně snaží nechat si peníze ve vlastní kapse. Prostě kradou,“ přibližuje praktiku právník Vladimir Zajcev. Jen v Moskevské oblasti loni přibylo dalších padesát tisíc podvedených lidí. Rozestavěných obytných komplexů v ní stojí 138. Podle právníka Zajceva je v celém v Rusku přes půl milionu oklamaných zákazníků.