Francouzský expremiér Valls se snaží o restart kariéry. Chce být starostou Barcelony

Horizont ČT24: Valls kandiduje na barcelonského starostu za odpůrce nezávislosti (zdroj: ČT24)

Před několika lety byl Manuel Valls francouzským premiérem a nejpopulárnějším politikem v zemi. Teď je z něj řadový poslanec, o kterého ve Francii nikdo moc nestojí. Pokouší se proto vrátit na výsluní v katalánské Barceloně, kde se narodil a kde se teď uchází o funkci starosty. Valls v posledním roce opakovaně demonstroval na straně odpůrců katalánské nezávislosti na Španělsku. Francouzským poslancům ale vadí, že kvůli kampani zanedbává svou práci.

Valls své ambice nikdy neskrýval, loni ale utržil obrovskou ránu. Vzdal se premiérské funkce, aby se ucházel o křeslo francouzského prezidenta, jenže překvapivě prohrál už v socialistických primárkách. 

Poslanecký mandát pak získal po odchodu ze strany už jako nezávislý podporovatel hnutí prezidenta Emmanuela Macrona. O vysokých funkcích si ale Valls ve Francii může nechat jen zdát. Teď oficiálně potvrdil, že bude chtít řídit rodnou Barcelonu. „Budu kandidovat na starostu Barcelony jako nezávislý za hnutí Ciudadanos,“ uvedl francouzský expremiér.

V posledních týdnech mířil Valls do Barcelony stále častěji. Začal tam přednášet na vysoké škole a veřejně uváděl knihu o loňských dramatických událostech v Katalánsku, ke které napsal předmluvu. Jeho rozhodnutí kandidovat do čela Barcelony patří k veřejným tajemstvím už půl roku.

Valls kvůli kandidatuře chybí v parlamentu

Francouzští zákonodárci Vallsovi kampaň z posledních měsíců vytýkají. Zvlášť proto, že Katalánsko navštěvuje častěji než sněmovnu. V poslanecké lavici se od května objevil jen sedmkrát, naposledy v půlce července. V Národním shromáždění dokonce koluje petice žádající jeho demisi. Podle části zákonodárců opovrhuje mandátem, který mu dali voliči.

Šestapadesátiletý ostřílený politik to nekomentuje. Cíleně si přitom buduje pro Katalánce jasný profil: několikrát pochodoval v čele průvodů za jednotu Španělska. „Snaha o nezávislost (Katalánska) neuspěla, protože neměla žádnou naději. Je to slepá ulice,“ podotkl k tomu Valls. 

Bývalý předseda francouzské vlády sází na to, že se mu podaří získat hlasy všech, kdo odmítají radikální odtržení od Madridu. Současně navrhuje, aby Španělsko mělo dvě hlavní města. Získal už podporu vlivných podnikatelů, musí ale porazit jinou těžkou váhu: současnou starostku Adu Colauovou, která se do úřadu vyšvihla jako zástupkyně občanských hnutí.