Bludný Aquarius našel přístav. Jeho pestrou posádku si rozdělí několik zemí EU

Aquarius 2 hledá přístav (zdroj: ČT24)

Skupina 58 lidí z afrických a asijských zemí, kterou ve Středozemním moři vyzvedla humanitární loď Aquarius 2, zamíří na Maltu a odtud do několika zemí EU. Oznámil to maltský premiér. Neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée, které loď provozují, žádaly francouzské úřady, aby jí mimořádně udělily povolení k zakotvení a vylodění běženců. Francie to však odmítla.

Skupina se z Aqariu 2 přesune na maltskou loď a na její palubě dopluje na Maltu. Tam se rozdělí a zamíří do několika zemí EU. Jednou z nich je Portugalsko, které souhlasilo s přijetím deseti lidí. Španělsko jich přijme 15.

Záchranářům nejprve nechtěly povolit přistání Malta, Itálie ani Francie. Posádka lodi naléhala na rychlé řešení. „Meteorologické podmínky se zhoršují a v následujících hodinách čekáme vlny vysoké až pět metrů. Z tohoto důvodu je důležité a zásadní najít přístav, kde bychom mohli bezpečně vylodit všechny tyto lidi,“ uvedl odpoledne jeden ze záchranářů na palubě lodi. 

Pestrá posádka

„Máme na palubě 17 žen, jednu z nich těhotnou. Máme 18 nezletilých, máme tři malé děti. Jsou z Libye, Pákistánu, Pobřeží slonoviny, Palestiny, Sýrie a Súdánu,“ upřesnil šéf operací SOS Méditerranée Frederic Penard.

Libye je rozdělená mezi znepřátelené válčící klany, některé části Pákistánu jsou pod kontrolou náboženských radikálů, Pobřeží slonoviny je chudou, ne zcela svobodnou zemí vzpamatovávající se z nedávné občanské války, Palestina strádá v důsledku konfliktu s Izraelem, Sýrii sužuje přes sedm let válka a Súdánu vládne tuhá diktatura Umara Bašíra bojující s ozbrojenci na západě a jihu země.

Loď Aquarius je posledním plavidlem provozovaným nevládními organizacemi, které ve Středozemním moři hledá a zachraňuje běžence a následně je přiváží do Evropy. Od února 2016 plulo pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost v srpnu odejmul. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2. Panama však také rozhodla, že loď musí její vlajku svěsit. To znamená, že po přistání nebude moci znovu vyplout na moře.