Keňští Masajové hledají pastviny podle aplikace. Ukáže jim, kde je voda i kde hrozí nebezpečí

Horizont ČT24: Keňští Masajové už hledají pastviny podle aplikace (zdroj: ČT24)

Kmen proslulých keňských bojovníků Masajů se při hledání pastvin a vodních zdrojů pro dobytek nově orientuje podle mobilní aplikace. Pastevci díky ní ušetří čas a ještě se mohou vyhnout nebezpečí. Aplikace je totiž zároveň dokáže upozornit i na oblasti výskytu nemocí nebo dravců a divoké zvěře.

„Dřív jsme museli hodně cestovat, abychom našli pastviny. Ale od letošního února využíváme aplikaci Afriscout, dostaneme se na pastviny bez větší námahy a večer jsme i dřív doma,“ říká Ali Gufu, který aplikaci používá.

Díky ní se pastevci vyhnou rizikovým zónám, kde by dobytku hrozila nákaza. Na satelitních snímcích hned vidí, jaká vegetace oblast pokrývá a kde přesně se nachází voda.

Na africkém kontinentě žije víc než dvě stě milionů pastevců a dobytek chovají téměř na polovině území. Podle nevládní organizace Project Concern International, která aplikaci přináší, ale každý rok přijdou téměř o čtvrtinu stáda kvůli suchu v důsledku klimatických změn.

„Aplikace snižuje téměř o polovinu úmrtnost dobytka hlavně v období sucha, protože jim poskytne lepší informace a podle nich se rozhodují,“ říká Mamo Godana, zástupce organizace Project Concern International.

Aplikace zlepšila i vztahy mezi jednotlivými kmeny

Dřív vhodné pastviny vyhledávali mladí průzkumníci, vystavovali se ale všem nebezpečím divočiny. S úbytkem pastvin se vyhrotil i boj o ně mezi jednotlivými kmeny. Od zavedení aplikace násilné střety utichly, a některé komunity spolu dokonce spolupracují. Navíc ochrání svůj dobytek před divokými predátory.

„Díky aplikaci umíme najít místa, kde žijí lvi a tam pak svá stáda neženeme. Podle ní najdeme oblasti, kde je hodně trávy a kde není žádná. Nemusíme nikam cestovat, všechno zjistíme doma na mobilu, máme nižší náklady a je to pohodlné,“ říká pastevec Joel Keloi.

„Pastevci získávají čas na obnovu krajiny, díky informacím z aplikace Afriscout uchovávají pastviny v lepším stavu, a snižují tak dopad na klimatické změny,“ uvedla Brenda Wanderová z organizace Project Concern International.