Papež pokračuje v návštěvě Pobaltí. V Rize uctil památku obětí okupace a sloužil ekumenickou bohoslužbu

Úctu obětem nacistické a sovětské okupace a obdiv vůči „křesťanskému duchu“, který Lotyšsku umožnil dvojí okupaci přežít, vyjádřil papež František po příjezdu do Rigy. Hlava římskokatolické církve návštěvou lotyšské metropole pokračuje v cestě Pobaltím, při níž ještě v úterý navštíví Estonsko. Už o víkendu zavítal do Litvy.

„Znáte víc než jiní cenu svobody, o kterou jste museli znovu a znovu bojovat,“ řekl papež při setkání s lotyšským prezidentem Raimondsem Véjonisem.

Papež během ekumenické bohuslužby v evangelické Dómské katedrále v Rize
Zdroj: Reuters/Vatican Media

František pochválil lotyšské věřící všech tří hlavních křesťanských konfesí, tedy luteránů, katolíků a pravoslavných. Jejich spolupráce podle něj „dokazuje, že je možné budovat společenství uprostřed rozmanitosti“.

V Lotyšsku se ke katolické víře hlásí 16 procent populace, větší podíl má s 25 procenty luteránství a s 19 procenty ruské pravoslaví.

Velké uznání podle papeže patří všem pobaltským národům. „Zůstali jste pevní, uchovali jste si víru. Nacistický ani sovětský režim nedokázal zničit víru ve vašich srdcích. Vybojovali jste správný boj,“ řekl František rižským věřícím.

Papež sloužil bohoslužbu s luteránskými a pravoslavnými duchovními

Papež v Rize navštívil dva velké chrámy – evangelickou Dómskou katedrálu a římskokatolický kostel sv. Jakuba. V prvním sloužil ekumenickou bohoslužbu spolu s luteránskými a pravoslavnými duchovními, ve druhém se pak setkal s rižskými seniory a s chudými.

Z Rigy se papež přesouvá vrtulníkem do obce Aglona na jihovýchodě země, poutního místa proslulého bazilikou Nanebevzetí Panny Marie. Návštěvu Lotyšska tam hlava římskokatolické církve ukončí bohoslužbou pod širým nebem.

Papež cestuje Pobaltím u příležitosti stého výročí nezávislosti Litvy, Lotyšska a Estonska. Jeho apoštolská mise má v oblasti poznamenané sovětskou správou povzbudit místní katolíky a uctít památku obětí nacistické a komunistické totality.