Íránský prezident: Za sobotním útokem stojí státy Perského zálivu a USA

Skupinu, která stojí za sobotním útokem na vojenskou přehlídku na jihozápadě Íránu, financovaly a vojensky podpořily arabské státy v Perském zálivu. Podle agentury Reuters to prohlásil íránský prezident Hasan Rouhání s tím, že státům v zálivu poskytují zdroje potřebné k takovýmto zločinům Spojené státy. Při útoku ve městě Ahváz zahynuly tři desítky lidí včetně žen a dětí. Všichni čtyři útočníci byli následně zabiti.

„Malé loutkové státy v regionu podporuje Amerika a Spojené státy je nabádají k činům a dávají jim k tomu potřebné prostředky,“ uvedl Rouhání. Útočníky nijak blíže neidentifikoval.

Podle agentury AP mohl hovořit o Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech či Bahrajnu, které jsou blízkými spojenci USA. K útoku se přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor, později za něj přijala odpovědnost i teroristická organizace Islámský stát.

Už v sobotu prohlásil nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, že za útokem stojí regionální spojenci USA. Konkrétní země nejmenoval, ale američtí spojenci v regionu jsou íránský úhlavní nepřítel Izrael a arabské státy Perského zálivu, především Saúdská Arábie.

Rouhání v neděli před odletem na zasedání Valného shromáždění OSN prohlásil, že Teherán na zločin odpoví v kontextu práva a národních zájmů. Poznamenal, že Spojené státy se chovají jako surovec, který chce v Íránu vyvolat stav nejistoty, a jsou přesvědčeny, že díky síle mohou po celém světě jednat beztrestně. „Amerika chce v naší zemi vyvolat chaos a nepokoje… to jsou ale nereálné plány a svých cílů nikdy nedosáhne,“ řekl íránský vůdce.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ovšem odmítla tvrzení, že by za útokem na vojenskou přehlídku nepřímo stály Spojené státy. Teherán by se podle ní měl při zjišťování, kdo za útokem stál, zaměřit na své okolí. „Spojené státy odsuzují jakýkoli teroristický útok, ať už se stal kdekoli,“ uvedla Haleyová. 

Írán v roce 2015 se Spojenými státy, Francií, Británií, Německem, Čínou, Ruskem a EU podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu, která dočasně snížila dlouhodobé napětí mezi blízkovýchodní zemí a Západem. Americký prezident Donald Trump ale letos v květnu oznámil, že USA od dohody odstupují, a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Teherán a Washington si od té doby opět vyměňují ostrá slova.