Nepleťte si vstřícnost se slabostí. Tlaku z Unie nepodlehneme, ujišťuje britský ministr zahraničí

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt vyzval Evropskou unii, aby během jednání o brexitu přestala odmítat každý návrh Londýna. V rozhovoru pro BBC ujistil, že Spojené království unijnímu tlaku nepodlehne. Francie nadále v dohodu o brexitu věří, připravuje se ale i na možnost neřízeného odchodu Británie z bloku.

„Pokud je postoj EU takový, že bude ke každému návrhu Spojeného království jen říkat 'ne' a my nakonec kapitulujeme, skončíme buď jako Norsko, nebo v EU zůstaneme, tak v takovém případě se v hodnocení britského lidu hluboce zmýlili,“ prohlásil Jeremy Hunt.

Jeremy Hunt
Zdroj: ČT24/ISIFA

Narážkou na Norsko připomněl model vztahů mezi Oslem a Bruselem, kdy skandinávské království sice není členem EU, je ale s blokem těsně svázáno a podílí se na jeho jednotném trhu. Ačkoli musí Norsko dodržovat unijní pravidla, rozhodnutí přijímaná v Bruselu nemůže přímo ovlivňovat.

Hunt, který v britském referendu v roce 2016 hlasoval pro setrvání v EU, rovněž řekl, že Britové jsou stále více odhodláni opustit Unii i bez dohody. Varoval také před tím, aby si EU nepletla britskou vstřícnost se slabostí.

Britská premiérka Theresa Mayová, která se podle britských médií vrátila ze salcburského summitu ponížena postojem unijních lídrů, v pátek prohlásila, že Londýn nepřijme žádný návrh, který by ohrozil jednotu Británie. Narážela tím na zásadní sporný bod, jímž je režim na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem, na který mají obě strany velmi odlišný pohled.

Mayová po Salcburku: Nezvrátím výsledek referenda, ani nerozdělím svou zemi (zdroj: ČT24)

Francie se připravuje na brexit bez dohody

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová v debatě s rozhlasovou stanicí France Info řekla, že v brexitovou dohodu s Londýnem věří, ale je nutné se připravit i na druhou možnost. „Představme si, že se nedohodneme. Proto říkáme, že se musíme připravit i na to,“ řekla.

O takové možnosti očividně uvažuje i kabinet německé kancléřky Angely Merkelové. Ten podle magazínu Der Spiegel odpověděl na dotaz strany Levice, že vystoupení Británie z EU bez dohody bude mít na německý pracovní trh relativně malý dopad. 

Británie opustí Evropskou unii příští rok 29. března. S blížícím se termínem se ale krátí čas potřebný k uzavření dohody o odchodu. EU chce, aby dohoda byla v zásadě jasná na nadcházejícím říjnovém summitu EU, poté by se konala mimořádná vrcholná schůzka EU, která by takový dokument finálně potvrdila.