Ozbrojenci zaútočili na vojenskou přehlídku v Íránu. O život přišlo 29 lidí

Události: Terčem útoku se staly revoluční gardy, hodnostáři na tribuně i civilisté (zdroj: ČT24)

Při útoku neznámých ozbrojenců na vojenskou přehlídku ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu bylo zabito 29 lidí. Dalších 57 utrpělo zranění. Uvedla to íránská arabskojazyčná televize al-Alam s odvoláním na poslance Modžtabu Zolnúrího. Střelba trvala asi deset minut. Čtyři útočníci byli zneškodněni. Ke odpovědnosti se přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor, později také teroristická organizace Islámský stát.

Město Ahváz je v regionu Chúzistán, což je hraniční oblast mezi Íránem a Irákem zčásti obývaná etnickými Araby.
David Borek
blízkovýchodní zpravodaj ČT

„Odpověď Íránu na sebemenší hrozbu bude hrozivá,“ reagoval na útok prezident Hasan Rouhání v prohlášení, které zveřejnil na svém oficiálním webu. „Ti, kdo poskytují teroristům podporu, ať zpravodajskou nebo propagandistickou, za to ponesou odpovědnost,“ dodal a nařídil bezpečnostním silám, aby identifikovaly útočníky.

Teroristé na sobě podle některých informací během útoku měli vojenské uniformy. Podle íránské státní televize jsou z útoku podezřelí islámští militanti označovaní jako „takfírí“, což je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty, zejména z hnutí Islámský stát.

Iránský armádní mluvčí, kterého citovala agentura IRNA, sdělil, že útočníci nepatřili k extremistům z Islámského státu, ale byli vycvičeni ve dvou zemích Perského zálivu a měli vazby na Spojené státy a izraelskou tajnou službu Mossad. Velitel námořnictva Alí Fadáví naopak ve svém prohlášení hovořil o pokračování aktivit Islámského státu, který operuje v Iráku a Sýrii.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf uvedl, že na přehlídku zaútočili „teroristé naverbovaní, vytrénovaní, ozbrojení a zaplacení zahraničím“. Mezi zraněnými jsou i děti a novináři. Teherán na tento útok odpoví „rychle a rozhodně, aby ochránil životy Íránců“, dodal šéf diplomacie.

Borek: Aktivita povstalců v neperských oblastech Íránu je zvýšená (zdroj: ČT24)

Podle Zarífa jsou za útoky, jako byl ten v Ahvázu, zodpovědné státy v regionu, které sponzorují terorismus, a jejich „pánové“ z USA. Na mysli měl zřejmě Saúdskou Arábii, která vede s Íránem již několik let mohutnou geopolitickou válku na mnoha frontách, od hor v Jemenu přes pobřežní laguny v Bahrajnu, syrská bojiště a zákulisní kuloáry v Libanonu, vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Zejména v posledních letech jsou zvýšené aktivity povstalců v etnicky neperských, tedy neíránských oblastech. Kurdové, Balúčové, ale právě také Arabové na jihozápadě země. Spekuluje se o tom, že Saúdská Arábie tyto elementy vyzbrojuje,“ dodal kontext blízkovýchodní zpravodaj.

Vojenské přehlídky se v několika íránských městech konaly u příležitosti připomínky začátku irácko-íránské války v roce 1980. Írán je zapojen na straně místních vlád do konfliktů v Sýrii a v Iráku a jeho představitelé upozornili na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle.