Před dvaceti lety se v Bosně zřítil český armádní vrtulník. Tragédii tehdy nepřežili tři vojáci

Události ČT: Dvacet let od nejhorší letecké tragédie v historii české armády (zdroj: ČT24)

Vojáci i pozůstalí si v Bosně a Hercegovině připomněli nejhorší leteckou tragédii v historii české armády. Před dvaceti lety se u obce Tomislavgrad zřítil vrtulník mise SFOR. Při tragédii zahynuli v říjnu 1998 tři čeští vojáci –Jaromír Nasavrcký, Rostislav Samec a Bohumil Vávrů.

Helikoptéra tehdy mířila bez cestujících z letiště Gornji Vakuf do Splitu. Za špatného počasí letěla přes hory a musela se držet velmi nízko, těsně pod mraky.

Pád českého vrtulníku v Bosně a Hercegovině
Zdroj: ČT24

„Kopírovala silnici a pokračovala do kopce,“ přiblížil Otakar Štokr, inspektor bezpečnosti letecké přepravy ze základny vojenského dopravního letectva v Praze-Kbelích. „Přímo pod vrcholem kopce vrtulník Mi-17 havaroval.“ 

Kvůli špatné viditelnosti našli zřícený stroj až druhý den dopoledne. To, že nikdo nepřežil, zjistil s ostatními vojáky SFOR přímo u vraku vrtulníku také Zdeněk Heuschneider. „Byl to jeden z nejhorších dnů mé letecké kariéry,“ vzpomíná pilot vrtulníku z kbelské základny. 

V době tragédie bylo Heuschneiderovi třicet let a v Bosně byl na své druhé zahraniční misi. „Byl jsem alternující posádka, která je střídala. Oni letěli odpoledne, my jsme letěli dopoledne,“ dodává pilot.

Tragédii si připomínají i místní

Na místě havárie stojí od roku 1999 památník, který tam nechala postavit česká armáda. Tragédii českého vrtulníku si u něj připomínají i místní obyvatelé. „Každý rok tady vzdáváme čest těmto obětem, protože si to zaslouží. (Vojáci) tu byli jako záruka a jistota míru,“ říká Luka Krstanovič, předseda městské rady v Tomislavgradu.

Vojáci, kteří při pádu helikoptéry zahynuli, jsou pohřbeni doma. Letos přijeli na místo tragédie i jejich příbuzní. „Je to 20 let, ale zase mi to nepřipadá tak dlouho, vidím to jako dneska,“ uvedl například Miloš Nasavrcký, bratr pilota Jaromíra Nasavrckého.

Česká armáda byla v Bosně a Hercegovině aktivně zapojena do různých operací dvanáct let, od roku 1996 do roku 2008. Během této doby tam zahynuli čtyři čeští vojáci.