Organizace Sloni bez hranic upozorňuje na masivní zabíjení: Botswana však pytlačení ve velkém popírá

Ochránci zvířat v Botswaně pokračují v ohledávání těl téměř devadesáti slonů, která našli tento měsíc nedaleko rezervace v deltě řeky Okavango. Zástupci organizace Sloni bez hranic (EWB) upozornili, že tento případ více než dvojnásobně překračuje dosud registrované případy zabíjení slonů pytláky. Botswanské úřady však tvrzení EWB zpochybňují – podle nich stály za smrtí části chobotnatců přirozené příčiny.

Podle posledního sčítání z roku 2016 klesla populace slonů v africké savaně v letech 2007 až 2014 o 30 procent. Nyní zde žije zhruba 350 tisíc slonů, v 70. letech minulého století jich bylo ještě kolem milionu a v předkoloniální době dokonce až dvacet milionů.

Odhaduje se, že pytláci každoročně zabijí kvůli slonovině 30 000 slonů. Koncem srpna upozorňoval francouzský Le Monde, že téměř 20 procent předmětů ze slonoviny, které se prodávají v Evropě, pochází ze slonů zabitých v posledních desetiletích. Nelegální obchod se slonovinou tak na starém kontinentu stále prosperuje a povzbuzuje pytláky, aby slony zabíjeli dál.

Vydáno pod