Noví strážci oceánů: robotické medúzy by mohly pozorovat korálové útesy

Dna oceánů by mohla mít robotické strážce. Vědci totiž sestrojili podvodní drony, které vypadají jako medúzy. Jejich úkolem bude sledování zdraví oceánského dna, včetně velmi ohrožených korálových útesů.

Korálové útesy v současnosti ničí  především globální oteplování. Sledování jejich stavu je přitom velmi složité a některé metody, jako je například využívání lidských potápěčů nebo objemné techniky, mohou útesům způsobit další škody.

Vědci z Florida Atlantic University přišli s možným řešením. Sestrojili totiž několik malých robotických medúz, které by mohly stav korálových útesů v budoucnu monitorovat. O nové technologii informovali v časopise Bioinspiration & Biomimetics.  

„Hlavním úkolem robotů je zkoumání a sledování vzácných ekosystémů, proto jsme vybrali měkký materiál a stlačitelné pohony, které mají zabránit neúmyslnému poškození korálů,“ řekl podle New York Post jeden z autorů projektu Erik Engenerg.  

Asi dvacet centimetrů širocí roboti jsou podobní talířovce ušaté během larvální fáze. Pohybují se pomocí osmi silikonových chapadel. Ta pomocí motorů nasávají a vystřikují vodu a tím umožňují robotické medúze, aby se rychle a obratně pohybovala vodou. Díky tomu její pohyb vypadá téměř, jako by se jednalo o opravdovou medúzu. 

Engenerg v té souvislosti uvedl, že roboti plavou samostatně. Aby se tyto neživé medúzy neztratily, jejich pohyb je potřeba pečlivě sledovat.  

Robotické medúzy můžou ohrožovat želvy

Mořský biolog z Bangor University John Turner ale varoval, že robotické medúzy by mohly ohrozit některé živočichy. Svým vzhledem i pohybem totiž připomínají talířovku ušatou, se kterou by si ji mohli splést. „Jedním z rizik je to, že dron můžou sníst želvy, mořští savci nebo velké ryby,“ řekl Turner BBC

Z toho důvodu by podle něj měli strůjci robotů zvážit přidání varovného systému, který by blížící se zvířata odháněl zvukem, nebo robotickou medúzu sestrojit tak, aby živočichům nechutnala a páchla.  

Na druhou stranu ale Turner označil tyto speciální drony za skvělý nápad. I když přístroje nemusí být optimální k nahrávání videa nebo zvuků, můžou podle něj monitorovat zdraví útesů, a to pomocí sledování jejich poškození a změny v hladinách kyslíku.