Opeření poslové ukrajinského míru málem nepřežili útok „jestřábů“

Řím - Máme-li věřit symbolům, nevypadá to s dalším vývojem na Ukrajině asi nijak růžově. Dvě bílé holubice, které v neděli nechal vypustit papež František současně s výzvou ke klidu v této násilím zmítané zemi, se staly kořistí dvou „jestřábů“. V případě opeřených agresorů sice šlo konkrétně o racka a vránu a poklované holubice útok se značnými šrámy zřejmě přežily, přesto ale incident nevěstí nic dobrého.

Holubice nechal papež z okna Apoštolského paláce na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu za přihlížení desítek tisíc věřících vypustit dvěma dětmi - dívkou a chlapcem - po tradiční nedělní modlitbě Anděl Páně. „Modlitbou jsem nablízku Ukrajině, zejména těm, kteří tam v těchto dnech přišli o život, a jejich rodinám. (…) Pevně doufám, že dojde ke konstruktivnímu dialogu mezi institucemi a občanskou společností, zabrání se každému násilí a v srdci všech převáží duch pokoje a hledání obecného dobra,“ prohlásil František.

Holubice si ale svobody a míru dlouho neužily. Jakmile vzlétly, napadl je racek a vrána. Jedna z holubic rackovi unikla za cenu ztráty spousty peří, ta druhá měla s agresivní klovající vránou daleko víc práce. Oba opeření míroví poslové sice nakonec unikly, jejich další osud je nicméně nejistý.

Vypuštěnou holubici napadl racek
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Nepokoje na Ukrajině namířené proti prezidentu Viktoru Janukovyčovi si v uplynulých vyžádaly několik mrtvých, situace nadále zůstává napjatá. Roznětkou současné vnitropolitické krize bylo listopadové rozhodnutí Kyjeva zastavit integrační proces s Evropskou unií a zahájit sbližování s Ruskem.

Útok racka na holubice ve Vatikánu není ostatně nic nového: k podobnému incidentu došlo i loni koncem ledna. Poslové míru ale tehdy před agresorem utekly oknem zpět do Apoštolského paláce.

Vydáno pod