Zastoupit New York a Filadelfii. Před 225 lety položil George Washington základní kámen Kapitolu

Dvě století a pětadvacet let k tomu. Tolik času v úterý uplynulo od položení základního kamene Kapitolu – sídla amerického Kongresu ve Washingtonu. Základní kámen nepoložil nikdo jiný než první prezident Spojených států George Washington, jehož příjmení později celé sídlo přijalo. Vlastního dokončení Kapitolu se ovšem první prezident nedožil.

Prezident Spojených států George Washington odstartoval stavbu Kapitolu 18. září 1793 a položil tím fakticky i základní kámen nového hlavního města. Metropole, která měla v následujících letech kolem sněmového sídla zákonodárného sboru vyrůst, se pak urbanisticky řídila právě Kapitolem; ulice nového města vznikaly kolem něj.

Původně přitom nebylo vůbec jasné, kde bude politické centrum USA sídlit. Nejprve se hlavním městem nově se rodící federace stal po neustálých sporech New York, později jej ale vystřídala Filadelfie a ještě během Washingtonova prvního prezidentského období se rozhodlo o vzniku zcela nové metropole, přičemž lokalitu vybral sám prezident. V době, kdy začal růst Kapitol, stála ve městě ostatně jediná velká stavba – Bílý dům.

Dokončení výstavby metropole, která nakonec získala i jeho jméno, se ale Washington nedožil. Zemřel jen pár dní před příchodem 19. století, 14. prosince 1799. Tedy téměř čtvrtstoletí před tím, než se podařilo stavbu první etapy Kapitolu uzavřít.

Budova se stala místem schůzí zákonodárného sboru Spojených států amerických. Ten sestává ze Sněmovny reprezentantů, v počtu 435 zástupců, jejichž počet z konkrétního státu unie závisí na poměrném zastoupení velikosti populace tam žijící, a Senátu, v němž jsou z každého státu dva senátoři a celkově sto zástupců.

Stavebních úprav se neoklasicistní objekt dočkal v letech 1851 až 1863, když byl rozšířen, a od té doby prošel opakovaným restaurováním. Komplex sestává z rotundy s kopulí a dvou postranních křídel. Stavba je 229 metrů dlouhá a až 107 metrů široká, nejvyšší bod – věž rotundy, dosahuje výšky 88 metrů. Součástí komplexu jsou i budovy Knihovny Kongresu a Nejvyššího soudu USA.